29. septembar 2020.29. sep 2020.
Preminula kompozitorka Isidora Žebeljan

Preminula kompozitorka Isidora Žebeljan

Kompozitorka Isidora Žebeljan, članica Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), preminula je danas u Beogradu u 54. godini.

Kako je saopšteno iz SANU, Isidora Žebeljan je bila jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni a "njen odlazak predstavlja veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu".

Telegram saučešća povodom smrti poznate kompozitorke uputio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je naveo da će Isidora Žebeljan ostati upamćena kao "jedan od korifeja srpske umetničke muzike s početka 21. veka i jedna od najznačajnijih kompozitorki u istoriji naše kulture".

"Bila je muzički talenat i stvaralac velike magnitude, kreativna, inovativna i jedinstvena. Njena dela bila su prepoznata, izvođena i visoko cenjena na svim meridijanima i kod publike istančanog ukusa. Postala je savremeni klasik u neklasičnom maniru", naveo je Vukosavljević a prenelo resorno ministarstvo.

Isidora Žebeljan studirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu a od 2002. je bila profesorka kompozicije na istom fakultetu, i to kao prva žena profesor kompozicije u Srbiji.

Za dopisnog člana SANU izabrana je 2006, a za redovnog 2012. godine. Bila je i član Svetske akademije umetnosti i nauke.

Komponovala je muziku za 40 pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada.

Neka od njenih najvažnijih dela su opere "Zora D", "Maratonci", "Simon izabranik" i "Dve glave i devojka", orkestarska dela "Konji Svetog Marka", "Zujte strune" i "Escenas picaras", koncertantna dela "Igra drvenih štapova" za hornu i gudače, "Frula i flamingosi" za klarinet i orkestar, "Tri čudne ljubavi" za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar "Rukoveti".

Muziku Isidore Žebeljan izvode najznačajniji ansambli današnjice, kao što su Oktet Berlinske filharmonije, Bi-bi-sijev simfonijski orkestar, Geteborški simfonijski orkestar, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i drugi.
Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa