29. septembar 2020.29. sep 2020.
Beta

Beta

U Srbiji od četvrtka vakcinacija protiv sezonskog gripa

Ministarstvo zdravlja srbije je danas najavilo je da će vakcinacija građana protiv sezonskog gripa početi u četvrtak, 1. oktobra, kako je i bilo planirano. Vakcine će biti besplatne, piše u saopštenju.

Od posebne je važnosti, ukazalo je Ministarstvo, da se vakcinišu oboleli od hroničnih bolesti, kao i "osobe sa udruženim bolestima".

Ministarstvo je navelo da je "trenutna epidemiološka situacija" u Srbiji "stabilna", te da "odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu".

Zato se "u cilju dobijanja najefikasnijeg i najdelotvornijeg imuniteta stečenog vakcinom, preporučuje imunizacija u navedenom terminu, od 1. oktobra", ukazalo je Ministarstvo.

Ministarstvo je navelo da je "u skladu sa globalnom pandemijom korona virusa kao i povećanim interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj doza vakcina protiv gripa preko 500.000".

U saopštenju je najavljeno da ove nedelje počinje i distribucija vakcine protiv pneumokoka, namenjene pre svega ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica.

Ta vakcina je, "prema svim dosadašnjim istraživanjima, imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa, stoga se starijim licima preporučuje imunizacija".

Vakcina protiv pneumokoka biće dostupna i ostalim građanima "koji žele da se i na taj način zaštite od uzročnika bolesti protiv kojih su vakcine obezbedjene, a koje mogu da se pojave u narednom periodu", piše u saopštenju Ministarstva zdravlja Srbije.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa