Инфо

29. септембар 2020.29. сеп 2020.
Бета

Бета

У Србији од четвртка вакцинација против сезонског грипа

Министарство здравља србије је данас најавило је да ће вакцинација грађана против сезонског грипа почети у четвртак, 1. октобра, како је и било планирано. Вакцине ће бити бесплатне, пише у саопштењу.

Од посебне је важности, указало је Министарство, да се вакцинишу оболели од хроничних болести, као и "особе са удруженим болестима".

Министарство је навело да је "тренутна епидемиолошка ситуација" у Србији "стабилна", те да "одлазак у здравствене установе у овом тренутку не представља велики епидемиолошки ризик по грађане који би да се вакцинишу".

Зато се "у циљу добијања најефикаснијег и најделотворнијег имунитета стеченог вакцином, препоручује имунизација у наведеном термину, од 1. октобра", указало је Министарство.

Министарство је навело да је "у складу са глобалном пандемијом корона вируса као и повећаним интересовањем грађана, ове године обезбедило рекордан број доза вакцина против грипа преко 500.000".

У саопштењу је најављено да ове недеље почиње и дистрибуција вакцине против пнеумокока, намењене пре свега установама за смештај одраслих и старих лица.

Та вакцина је, "према свим досадашњим истраживањима, имала изузетно позитиван утицај у погледу борбе против корона вируса, стога се старијим лицима препоручује имунизација".

Вакцина против пнеумокока биће доступна и осталим грађанима "који желе да се и на тај начин заштите од узрочника болести против којих су вакцине обезбедјене, а које могу да се појаве у наредном периоду", пише у саопштењу Министарства здравља Србије.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa