(30. septembar 2020.)

Kon: Pod zdravstvenim nadzorom trenutno 48.000 građana koji su se vratili iz inostranstva

Foto Beta

Foto Beta

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se trenutno pod zdravstvenim nadzorom, posle povratka iz epidemiološki rizičnih zemalja, nalazi 48.000 građana i da je to "situacija sa kojom se do sada nikada nismo suočili".
Kon je rekao da se polako približavamo situaciji da će vakcina protiv korona virusa u nekim manjim količinama biti dostupna, a da će poslednju reč tome koja će biti korišćena, dati Agencija za kontrolu lekova.


On je naveo da još ne može da se kaže koja će vakcina, od onih koje su u završnoj fazi ispitivanja, biti dostupna u Srbiji, ali da se prema najavama računa da će sve tri vakcine koje se najčešće spominju biti dostupne.

"Nije za očekivati da će biti odjednom, od početka sledeće godine ća prve količine eventualno da stignu", rekao je Kon.

On je ukazao da je važno da su za sada obezbeđene dovoljne količine vakcine protiv gripa, zato što oba virusa obaraju imunitet i de je potrebno izbeći njihov istovremeni uticaj.

Na pitanje da li može da dođe do mutacije korona virusa, kao što pišu neki svetski mediji, zbog čega upotreba maski više ne bi sprečavala njegovo širenje, Kon je rekao da "mutacija ne može da se dogodi ali mogu da se pojave neki drugi virusi sa većom sposobnošću prenošenja".

Izvor Beta

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa