28. oktobar 2020.28. okt 2020.
U Šapcu danas postavljena prva mobilna merna stanica za merenje kvaliteta vazduha

U Šapcu danas postavljena prva mobilna merna stanica za merenje kvaliteta vazduha

Na Trgu šabačkih žrtava danas je puštena u rad mobilna merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha. Ovaj projekat rezultat je saradnje Grada Šapca i Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

- Želeli smo da, pomoću sofisticirane opreme koja se nalazi u svim velikim evropskim gradovima, naši sugrađani znaju kakav je kvalitet vazduha u gradu. Zalažemo se za lepši i čistiji grad, a ovo je samo početak. Siguran sam da ćemo se, zajedničkom borbom Vlade RS i građana, izboriti da Šabac bude dobro mesto za život, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Prema rečima dr Dejana Pavlovića, predsednika Evropske zelene partije, ovo je prvi korak u borbi za kvalitetniji vazduh u gradu Šapcu.
- Izuzetno smo zahvalni republičkim institucijama i Gradu Šapcu koji su prepoznali značaj zaštite kvaliteta vazduha za životnu sredinu. Veoma sam ponosa što će Šabac biti jedan od gradova koji ima mobilnu mernu stanicu za merenje kvaliteta vazduha. Očekujem da se u narednom periodu ova stanica pretvori u stacionarnu koja će meriti PM 2,5 čestice koje su za nas jako bitne, jer su proglašene za tihe ubice i izuzetno oštećuju naše zdravlje, a u Šapcu je trenutno nemoguće dobiti podatak koliko ih ima. Građani će moći u svakom trenutku da provere kakvo je stanje zagađujućih supstanci u vazduhu, a na nama je da identifikujemo emitere zagađenja i da se borimo da se emisije smanje. Zato je potrebno u narednom periodu omogućiti i druge aspekte monitoringa kvaliteta vazduha, a to je oprema koja se koristi, zatim poboljšanje mreža mernih stanica, posebno u Istočnoj idnustrijskoj zoni gde se nalaze značajni emiteri industrijskog zagađenja.

Prema rečima Filipa Radovića, direktora Agencije za zaštitu životne sredine, u izazovima korona pandemije sa kojom se suočavamo, kvalitet vazduha nam je značajniji nego ikad.
- Pored toga, kvalitet vazduha je jedan od najvećih izazova za savremenu civilizaciju. Upravo zbog toga želimo da Srbija na najodgovorniji mogući način izađe u susret ovom problemu. O tome govori činjenica da je formirana Radna grupa za smanjenje zagađenja. U budućnosti postoji plan da nijedno mesto u Srbiji ne bude nepokriveno monitoringom vazduha, ali i da se radi na sistemskim ulaganjima u smanjenje aerozagađenja. Mere koje će se ogledati kroz smanjenje potrošnje fosilnih goriva, gašenje kotlarnica i prelazak na alternativna goriva, modernizacija saobraćaja, povećanje koeficijenta energetske efikasnosti je misija i agenda Vlade i resornog ministarstva, a svakako i naše Agencije. U Šapcu smo naišli na veliku zainteresovanost od strane nove gradske uprave i dobre reakcije koje će doprineti kvalitetnijem vazduhu u vašem gradu, istakao je Radović.

Postoji aplikacija pod nazivom „Kvalitet vazduha u Republici Srbiji“ na kojoj sugrađani mogu izabrati opciju Merna stanica Šabac. Vrednosti se prate iz sata u sat, ali kvalitet vazduha ocenjuje se na osnovu dužeg vremenskog perioda.
Važno je znati da je PM 2,5 najopasniji je polutan koji nema graničnu vrednost ni na dnevnom nivou.Trebalo bi pratiti šta se dešava na godišnjem nivou. Tada se donose odluke o merama koje će poboljšati kvalitet stanja vazduha. Vazduh bi trebalo pratiti kontinuirano, kao što se prati zdravstveno stanje pacijenta. Najpre je dijagnostika, a potom lečenje.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa