8. januar 2021.8. jan 2021.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Bez vakcine nema pobede nad Kovidom

Vakcinacija prve grupe zdravstvenih radnika iz šabačke Opšte bolnice obavljena je danas u prostorijama Službe za polivalentnu patronožu. Fajzerovu vakcinu protiv Covida - 19, primio je 151 zaposleni. Tim povodom u Šapcu je boravio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Mirsad Đerlek.

Glas Podrinja


-Danas, u opštim bolnicama širom Srbije, otvaramo 40 novih punktova za vakcinaciju. Došao sam u Šabac da vidim kako stvari funkcionišu na terenu, jer je u narednom periodu planiran veliki broj poseta gradovima kako bi razgovarali sa što većim brojem naših sugrađana i kako bi ova imunizacija bila što uspešnija.

Sa sutrašnjim planiranim povećanjem broja punktova sa 15 u Raškom okrugu i Beogradu, doćićemo do 165 punktova za vakcinaciju. Uporedo se nastavlja imunizacija u gerontološkim centrima. Nakon toga, želimo da vakcinišemo grupu stariju od 75 godina, kojih je ukupno oko 500.000. Očekujemo da će se oko 75 odsto ove grupacije odazvati na vakcinu, što bi bilo oko 300.000. Nakon njih ide grupa mlađa od 65 godina, ali sa komobirditetim. Sa svima njima bi smo završili prvu fazu imunizacije, kojom bi bilo obuhvaćeno 720.000 građana.

U drugoj fazi su planirani državni službenici, zaposleni u lokalnim samoupravama, prosvetari, vojska i policija, ukupno oko 740.000 ljudi. I u trećoj nam ostaje još oko milion i sedamstotina hiljada, kako bi došli do kolektivnog imuniteta, jer bez njega nema pobede nad Covidom -19- istakao je Mirsad Đerlek u Šapcu i napomenuo da je zdravstveni sistem u Srbiji toliko dobro organizovan da on ne sumnja u uspeh.

-Koliko smo jaki pokazali smo u prethodnih devet meseci, a posebno u trećem talasu gde smo imali dnevno od 7.500-8.000 obolelih, oko 10.000 hospitalizovanih. Sve smo to izdržali, svakog pacijenta zbrinuli- istakao je Đerlek.

-Veliko mi je zadovoljstvo što Ministarstvo zdravlja na ovaj način misli o svim svojim sugrađanima- rekao je danas gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, i dodao:

-Posle Gerontološkog centra nastavljamo vakcinaciju danas sa zdravstvenim ranicima. Siguran sam da ćemo u narednom periodu imati prilku da i ostali sugrađani prime ovu vakcinu i da se napokon izborimo sa ovim problemom.


Glas Podrinja


Od 750 zdravstvenih radnika, koliko ih ima u Opštoj bolnici u Šapcu, u prvom krugu je primilo vakcinu njih 151. Po rečima direktora ove medicinske ustanove doktora Slobodana Popovića, vakcina je "moćno oružje" u borbi koja se vodi od marta.

-Od početka do danas u našoj ustanovi je bilo pozitivno 170 zdravstvenih radnika. Sada imamo oružje koje nas posle druge doze vodi do potpunog imuniteta. Kovid bolnica smo od 9.jula, i do sada smo imali oko 1.500 hospitalizovanih. Zahvaljujući Ministarstvu, državi i "Batutu", ovu bitku smo dobro vodili, a sada možemo da se nadamo i pobedi- izjavio je dr Popović.

Glas Podrinja


Da je vakcina najsigurniji put do pobede nad Covidom, složila se i direktorka DZ "Dr Draga Ljočić", doktorka Jasmina Stanković:

-Vakcinacija je protekla u najboljem redu i u skladu sa svim epidemiološkim merama. Zdravstveni radnici Opšte bolnice su dolazili po unapred utvrđenom rasporedu kao bi se izbeglo stvaranje gužvi. Mislim da je vakcina jedina prava mera koja je od pomoći u borbi protiv Covida- istakla je dr Stanković.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa