27. januar 2021.27. jan 2021.
Pixabay

Pixabay

Pandemija odlaže državnu maturu u Srbiji


Zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusa državna matura na kraju srednjeg obrazovanja neće u Srbiji biti uvedena 2022. godine, kako je bilo planirano, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo je navelo da su radi pripreme za uvođenje te mature bile predviđene tri probe, a formirana je Komisija za praćenje rada na tome.

Tako je krajem oktobra 2020. godine bilo prvo pilot testiranje državne mature u kojem je učestvovalo 4,067 učenika iz 101 škole (2,295 gimnazijalaca, 85 učenika srednjih umetničkih škola i 1,687 iz srednjih stručnih).

To testiranje je pokazalo da su bezbednost i regularnost ispita bili adekvatni, 95 odsto učenika je ocenilo da su dežurni nastavnici "izuzetno vodili računa o regularnosti sprovođenja procedura", a da su zadaci bili "srednje teški", ali su pokazali slabiju motivaciju prilikom rešavanja zadataka.

Ministarstvo prosvete je najavilo da će naredno testiranje državne mature biti sledeće školske godine, a javnost i prosvetne ustanove biće podrobno obavešteni o novinama.


Izvor Beta

Najnoviji broj

25. februar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa