11. maj 2021.11. maj 2021.
Image by fernando zhiminaicela from Pixabay

Image by fernando zhiminaicela from Pixabay

Maske još tri do šest meseci

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da će zaštitne maske morati da se nose bar još tri do šest meseci.

Razlog za to je, kako navodi, pre svega to što neki ljudi iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu.

On je gostujući na TV Pink rekao da se, i ako se postigne kolektivni imunitet, mora biti oprezan. Istakao je da ako ostvarimo cilj da do kraja juna imamo tri miliona revakcinisanih, od jula se možemo nadati i normalizaciji života, uključujući i održavanje svadbi.

"Veoma je važno da sada budemo disciplinovani i da ne idemo sa prebrzim popuštanjem mera, jer su neke zemlje koje su imale dosta revakcinisanih a brzo popustile mere imale probleme, jer su im ostali džepovi infekcije", rekao je Đerlek.

Dodao je da tu grešku ne smemo dozvoliti i da se moraju koristiti svi načini vakcinacije, uključujući i primanje vakcine u autobusima i obići svako svako mesto, svako selo.

Ocenio je da imunizacija ide dobro i da je vakcinacija najbolji način da se tokom leta izbegne plaćanje skupih PCR testova za ulazak u neke zemlje kada se krene na letovanje.

To, prema njegovim rečima, važi i za mlade, kojima je preporučio da se vakcinišu da bi mogli da idu na more.

Tinejdžeri od 16 i 17 godina koji su označeni i kao "superprenosioci" virusa, mogu da se vakcinišu na svim vakcinalnim punktovima u Srbiji uz prethodnu konsultaciju sa svojim pedijatrom, rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek.
B92

Najnoviji broj

24. jun 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa