3. jun 2021.3. jun 2021.
Foto Beta

Foto Beta

U subotu i u Srbiji evropska kampanja za reciklažu 'Svaka limenka se računa'

Evropska unija povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna, priprema za subotu još jednu kontinentalnu kampanju je "Svaka limenka se računa" (Every Can Counts).

Cilj je da podstakne građane da javni prostor bude čist i da recikliraju limenke od pića.

U subotu, 5. juna na jezerima, gradskim trgovima, parkovima i ulicama širom Evrope, mali timovi sa šarenim rančevima prikupljaće limenke od građana da bi bile reciklirane.

Planirano je da ti timovi rade kroz Austriju, Češku, Francusku, Grčku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Crnu Goru, Holandiju, Poljsku, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju, Španiju i Veliku Britaniju.

Predstavnik Fondacije "Recent" iz Beograda, Nemanja Marjanović, najavio je da će ta kaacija biti i na beogradskoj Adi Ciganliji u subotu gde će se takođe prikupljati limenke od pića.

Te limenke su najbolja ambalaža zbog mogućnosti neograničenog recikliranja, rekao je on i istakao da je cilj kampanje "Svaka limenka se računa" da javne površine budu čiste kao rezultat zajedničkog truda.

Direktor Inicijative "Svaka limenka se računa" za Evropu, David Van Heuversvin, podsetio je pred Svetski dan zaštite životne sredine da se reciklažom uštedi 95 odsto energije i ispusti za toliko manje zagađujućih gasova koji zagrevaju atmosferu.

U anketi koju je Inicijativa "Svaka limenka se računa" sprovela 2020. godine, više od tri četvrtine ispitanih Evropljana je reklo da ambalažu napitaka uvek ili često odlažu u kante za reciklažu koje imaju kod kuće, a kada su na javnom mestu, u kante za reciklažu ih odlaže samo 48 odsto ispitanika.



Izvor Beta

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa