10. oktobar 2021.10. okt 2021.
Plakat predstave

Plakat predstave

Kad se mi mrtvi probudimo u Šapcu

Premijera predstave „Kad se mi mrtvi probudimo” prema delu norveškog pisca Henrika Ibzena, u režiji Stevana Bodrože, biće izvedena u ponedeljak, 11. oktobra na sceni Šabačkog pozorišta.

-Kad se mi mrtvi probudimo“ je poslednja drama velikog norveškog dramatičara Henrika Ibsena i svakako njegovo delo koje pravi najveći iskorak ka simbolizmu i, u tom trenutku, nadolazećim trendovima simbolističke i ekspresionističke drame. U bespuću, više egzistencijalnom nego spacijalnom, jednog norveškog fjorda Ibsen postavlja svoje likove, uklete duše, koje su davno izgubile i svoj put i jedne druge. Neočekivani susret na ovom mestu ne nosi sa sobom obećanje nade već još bolnije omogućava suočenje sa promašenošću života -ističe Bodroža uz napomenu da „Kad se mi mrtvi probudimo“ je melodrama bez srećnog kraja, ali je takođe duboko, poetsko upozorenje koje nam šalje Ibsen.

-Život se mora živeti autentično, da čovek ima šansu za ljubav i sreću ali da one ipak nisu beskrajne, i da se moraju iskoristiti na vreme, i takođe da imperativi karijere i slave ne mogu da zamene i nadoknade intimnu sreću. Likovi ove drame su višeslojni i daju predivan prostor glumcima za bogatu i potresnu igru. To pretvaranje realnog života u san, taj postepeni prelaz u smrt, u večno sanjanje, začudno je i predivno postignuće Henrika Ibsena u ovoj drami, i duboko evocira ekspresionističku dramu, ili najavljuje njeno nastajanje - pojasnio je reditelj predstave.


Režija: Stevan Bodroža
Scenografija: Vesna Popović
Kostimografija: Selena Mladenović
Dizajn svetla: Radomir Stanković



LICA:
Profesor ARNOLD RUBEK, vajar – VLADIMIR MILOJEVIĆ
Gospođa MAJA RUBEK, njegova žena – SONjA MILOJEVIĆ
Upravnik banje – VLADIMIR VASILIĆ
Veleposednik, ULFHEJM – LjUBIŠA BAROVIĆ
Dama na proputovanju, IRENE – ANETA TOMAŠEVIĆ
Milosrdna sestra – ALEKSANDRA RISTIĆ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa