27. novembar 2021.27. nov 2021.
AP: Demonstranti blokirali puteve i mostove u Srbiji

AP: Demonstranti blokirali puteve i mostove u Srbiji

U Srbiji se danas dogodio okršaj izmedju policije i antivladinih demonstranata koji su blokirali puteve i mostove u toj zemlji u znak protesta protiv novih zakona za koje navode da idu u prilog interesima stranih investitora koji uništavaju životnu sredinu, prenosi američka novinska agencija AP.

Agencija piše da su se aktivisti i građani danas okupili u više srpskih gradova blokirajući sat vremena glavne mostove i puteve, a organizatori su to nazvali štrajkom upozorenja. Demonstranti su tokom blokade duvali u zviždaljke i skandirali "Ne damo Srbiju". Dugačke kolone automobila i drugih vozila formirale su se na nekoliko lokacija dok su demonstranti propuštali samo vozila hitne pomoći.

Najavili su još protesta ukoliko ne budu povučeni zakoni o eksproprijaciji i o referendumu.

Kordoni policije sprečili su gradjane da dodju do mostova, što je dovelo do koškanja, a policijski helikopteri su sve vreme preletali okupljene.

Demonstranti su ipak uspeli da blokiraju glavni most u Beogradu i još drugih delova autoputa i sporednih puteva, navodi AP.

Organizatori su saopštili da je nekoliko ljudi privedeno, a policija je ranije upozorila da su blokade mostova nelegalne.

Ekološki aktivisti su besni jer je usvajanjem dva zakona spušten cenzus za referendum i dozvoljena brza eksproprijacija privatne imovine ako se smatra da je to u javnom interesu.

Aktivisti tvrde da će to otvoriti put stranim kompanijama da zaobidju nezadovoljstvo naroda zbog projekata kao što je ponuda kompanije Rio Tinto da pokrene rudnik litijuma u ​​zapadnoj Srbiji.

Srpske vlasti su odbacile optužbe, rekavši da su novi zakoni potrebni zbog infrastrukturnih projekata.

AP piše da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga karakteriše kao autokratu, najavio referendum o poslovanju Rio Tinta.
Stručnjaci upozoravaju da bi planirani rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji uništio poljoprivredno zemljište i zagadio vode.

AP navodi da je Srbija zemlja kandidat za ulazak u Evropsku uniju, ali da je do sada malo toga postignuto na poboljšanju ekološke situacije.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa