1. decembar 2021.1. dec 2021.
Pixabay

Pixabay

Krizni štab odlučio da nema pomeranja početka zimskog raspusta

Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa odlučio je danas da zimski raspust počne kao što je i ranije planirano, 31. decembra.

Obraćajući se novinarima posle sednice Štaba, članica tog tela i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević kazala je da je za tu odluku presudna bila učestalost oboljevanja u školskoj sredini. ;

"Procenjeno je da školska sredina nije rizičnija od drugih mesta na kojima se mogu naći deca. Odluka je ovakva zbog trenutne stabilne situacije u školama", rekla je ministarka.

Dodala je da je na sednici odlučeno i da se zbog pojave novog, omikron soja korona virusa, za putnike iz određenih afričkih zemalja po dolasku u Srbiju uvede obavezan PCR test.

"Mera se odnosi na putnike iz Južne Afrike, Malavija, Zimbabvea, Mozambika, Lesota, Bocvane, Namibije i oni će na beogradskom aerodromu raditi PCR test. Ako je test negativan, moraće da provedu 14 dana u karantinu uz obavezu da nakon sedam dana urade još jedan PCR test", rekla je ministarka.

Ona je navela da je "izvesno" da će novi, omikron soj korona virusa stići u Srbiju ali i dodala da "izgleda" da ta varijanta "nije toliko strašna kao što je delovalo na prvi pogled".

"To je isti virus koji je malo izmenjen u jednom delu i nije nešto što treba preterano da zabrine", rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da Krizni štab nije usvojio predlog lekara o produženju važenja kovid propusnica zbog kako je rekla, trenda pada učestalosti oboljevanja.

"U svim zemljama u kojima su uvedene, kovid propusnice su delovale kao podsticaj na vakcinaciju. I u Srbiji je značajno porastao obuhvat imunizacijom u mlađoj populaciji ali to još nije dovoljno", rekla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o vakcinaciji, rekla je da je u Srbiji do sada prvom dozom vakcinisano nešto više od 57 odsto punoletnih građana, da je drugu dozu primilo oko 54 odsto punoletnih a treću dozu vakcine oko trećine starijih od 18 godina.

"U populaciji od 18 do 30 godina vakcinisan je tek svaki treći građanin a u populaciji od 12 do 17 godina manje od pet odsto", navela je ministarka i apelovala da se i deca vakcinišu protiv korona virusa.

Upitana da li će iko biti sankcionisan zbog nepoštovanja epidemioloških mera na nedavnom skupu Srpske napredne stranke (SNS) u beogradskoj Areni, ministarka nije konkretno odgovorila ali je kazala da su svim učesnicima na ulazu deljene maske kao i da je bila postavljena dezobarijera.

"Taj skup je više puta odlagan zbog epidemiološke situacije i održan je tek kad je ona bila znatno povoljnija jer Srbija sada ima jednu od najnižih stopa oboljevanja u Evropi", kazala je članica Kriznog štaba.

Dodala je da svaki građanin treba da pođe od sebe i "utiče na svoju okolinu da se vakciniše".

"Moramo da naučimo da živimo sa ovim virusom, striktne mere nisu održive na duži period jer je izvesno da će virus ostati. Za bilo koju vrstu proslava treba da vodimo računa da i mi i naša okolina budemo zaštićeni", rekla je Kisić Tepavčević.




Izvor Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa