Инфо

1. децембар 2021.1. дец 2021.
Pixabay

Pixabay

Кризни штаб одлучио да нема померања почетка зимског распуста

Кризни штаб за сузбијање епидемије корона вируса одлучио је данас да зимски распуст почне као што је и раније планирано, 31. децембра.

Обраћајући се новинарима после седнице Штаба, чланица тог тела и министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић казала је да је за ту одлуку пресудна била учесталост обољевања у школској средини. ;

"Процењено је да школска средина није ризичнија од других места на којима се могу наћи деца. Одлука је оваква због тренутне стабилне ситуације у школама", рекла је министарка.

Додала је да је на седници одлучено и да се због појаве новог, омикрон соја корона вируса, за путнике из одређених афричких земаља по доласку у Србију уведе обавезан ПЦР тест.

"Мера се односи на путнике из Јужне Африке, Малавија, Зимбабвеа, Мозамбика, Лесота, Боцване, Намибије и они ће на београдском аеродрому радити ПЦР тест. Ако је тест негативан, мораће да проведу 14 дана у карантину уз обавезу да након седам дана ураде још један ПЦР тест", рекла је министарка.

Она је навела да је "извесно" да ће нови, омикрон сој корона вируса стићи у Србију али и додала да "изгледа" да та варијанта "није толико страшна као што је деловало на први поглед".

"То је исти вирус који је мало измењен у једном делу и није нешто што треба претерано да забрине", рекла је Кисић Тепавчевић.

Додала је да Кризни штаб није усвојио предлог лекара о продужењу важења ковид пропусница због како је рекла, тренда пада учесталости обољевања.

"У свим земљама у којима су уведене, ковид пропуснице су деловале као подстицај на вакцинацију. И у Србији је значајно порастао обухват имунизацијом у млађој популацији али то још није довољно", рекла је Кисић Тепавчевић.

Говорећи о вакцинацији, рекла је да је у Србији до сада првом дозом вакцинисано нешто више од 57 одсто пунолетних грађана, да је другу дозу примило око 54 одсто пунолетних а трећу дозу вакцине око трећине старијих од 18 година.

"У популацији од 18 до 30 година вакцинисан је тек сваки трећи грађанин а у популацији од 12 до 17 година мање од пет одсто", навела је министарка и апеловала да се и деца вакцинишу против корона вируса.

Упитана да ли ће ико бити санкционисан због непоштовања епидемиолошких мера на недавном скупу Српске напредне странке (СНС) у београдској Арени, министарка није конкретно одговорила али је казала да су свим учесницима на улазу дељене маске као и да је била постављена дезобаријера.

"Тај скуп је више пута одлаган због епидемиолошке ситуације и одржан је тек кад је она била знатно повољнија јер Србија сада има једну од најнижих стопа обољевања у Европи", казала је чланица Кризног штаба.

Додала је да сваки грађанин треба да пође од себе и "утиче на своју околину да се вакцинише".

"Морамо да научимо да живимо са овим вирусом, стриктне мере нису одрживе на дужи период јер је извесно да ће вирус остати. За било коју врсту прослава треба да водимо рачуна да и ми и наша околина будемо заштићени", рекла је Кисић Тепавчевић.




Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa