Info

26. januar 2022.26. jan 2022.
Pixabay

Pixabay

Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine širom sveta obeležava se 26. januara. Obeležavanje ovog datuma ustanovljeno je 1972. godine kada je u Stokholmu održana prva Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini. Tada je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, globalnim i lokalnim, kako bi se svim građanima pružile informacije neophodne za njihovo aktivno učešće u očuvanju životne sredine.

Prva Konferencija UN o životnoj sredini bila je snažan motor društvenih promena na globalnom nivou, kako bi se delovalo u pravcu menjanja svesti o stanju u životnoj sredini, načinima korišćenja resursa, uzrocima i posledicama zagađenja, te potrebi da se spreči dalje degradiranje životne sredine. Na konferenciji je usvojena deklaracija o potrebi za obrazovanjem o zaštiti životne sredine, a tri godine kasnije, u Beogradu je održan Međunarodni seminar o obrazovanju o zaštiti životne sredine, u okviru programa Ujedinjenih nacija. Učestvovali su predstavnici sedamdesetak država, a rezultat ovog seminara bila je „Beogradska povelja” – dokument koji postavlja ciljeve i osnovne smernice programa obrazovanja o životnoj sredini na globalnom nivou.

Obrazovanje o zaštiti životne sredine podrazumeva poznavanje prirodnih i društvenih nauka potrebnih za razumevanje i rešavanje ekoloških izazova, ali i formiranje novog sistema vrednosti čoveka u odnosu na prirodu i okruženje, zasnovanog na redefinisanim moralnim principima. Glavni cilj ekološkog obrazovanja je naučiti ljude da u interesu svog opstanka moraju poštovati zakone i zahteve prirode, a ona će im bogato uzvratiti.

Obrazovanje o zaštiti životne sredine propagira svest, znanje, vrednosti, stavove i veštine u svakom pojedincu. Uči ga da poštuje okolinu kroz saradnju u rešavanju ekoloških problema na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, da razmišlja o predstavljanju i rešavanju ekoloških problema sa kojima se susreće u svom okruženju, ali i da bude svestan problema koji se javljaju u udaljenim mestima i da razume da su to i njegovi problemi zbog povezanosti svih sistema na Zemlji.
Ekoblog
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa