3. april 2022.3. apr 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Vučić: Pobedio sam u prvom krugu, možemo da formiramo i Vladu Srbije

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i dosadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je, prema dosadašnjim rezultatima, pobedio u prvom izbornom krugu jer je na glasanju osvojio oko 60 odsto glasova.

U prvom obraćanju novinarima nakon zatvaranja birališta, Vučić je rekao da je osvojio između 59,9 i 60,01 odsto glasova.

Prema njegovim rečima, kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš dobio je 17,7 odsto glasova, Miloš Jovanović 5,9 odsto a Milica Đurđević Stamenkovski 4,5 odsto.

Vučić je rekao da je na nedeljne izbore izašlo 3,84 miliona ljudi, što je najveći broj u poslednje vreme.

Govoreći o parlamentarnim izborima, Vučić je rekao da je lista SNS osvojila oko 44 odsto glasova, lista Ujedinjeni za Srbiju 13,6 odsto, lista Socijalističke partije Srbije 11,4 odsto a koalicija NADA 5,3 odsto.

Dodao je da su u parlament ušli i koalicija Moramo sa 4,7 odsto, Zavetnici i Dveri sa po 3,8 odsto, dok su ispod censuza ostali Srpska radikalna stranka i Suverenisti.

Prema njegovim rečima, Savez vojvođanskih Mađara dobila je 1,55 odsto, Zajedno za Vojvodinu 0,65 odsto dok je Stranka pravde i pomirenja dobila 0,5 odsto.

Vučić je rekao da će njegova SNS sa koalicionim partnerima "imati više nego dovoljno" za sastav nove Vlade.

Predsednik SNS je rekao da su izbori pokazali da se Srbija zbog ukrajinske krize "dramatično pomerila u desno".

On je izrazio zadovoljstvo što su ljudi izašli na izbore u ogromnom broju i time potvrdili "demokratsku prirodu srpskog društva".

Komentarišući tvrdnje o izbornim neregularnostima, Vučić je rekao da se tu radilo o spiskovima sigurnih glasova i da tu nema ništa protivzakonito.
Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa