6. maj 2022.6. maj 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Vučić: Srbija ubuduće pod mnogo većim pritiscima da prizna nezavisnost Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da će država u predstojećem periodu biti pod mnogo većim pritiscima da prizna nezavisnost Kosova da bi Zapad mogao da kaže Moskvi da slučaj Kosova nije sličan ukrajinskom Donbasu.

Tokom obraćanja javnosti povodom izazova sa kojima se Srbija suočava, Vučić je rekao da će zbog toga "tema Kosova biti najdominantnija" za Srbiju u predstojećem periodu.

Vučić je kazao i da je pozicija Srbije "promenjena na lošije" posle izjave ruskog predsednika Vladimira Putina kojom je doveo u vezu pitanje Kosova sa statusom Donjecka i Luganska u Ukrajini, ali je ocenio da ruski lider "nije imao posebnu nameru da našteti Srbiji", već da je želeo da zaštiti sopstvene interese.

"Putin, želeći da zaštiti ruske interese, našao je političko-pravni osnov za upad u Ukrajinu koji štiti odlukama Međunarodnog suda pravde i presedanima koje su počinile zapadne zemlje na teritoriji Srbiji. Danas se događa to da, šta god govorili na Zapadu, oni znaju da tvrdnja o presedanu iz 2010. nije naivna, i da je Putin povukao argument koji nije lagan, iako će na Zapadu reći da to nije isto", naveo je Vučić.

On je rekao da Putinova argumentacija "svakako nije slaba", navodeći da Srbija "dolazi u problem jer će ceo Zapad tražiti od Beograda da brzo ide ka priznanju nezavisnosti Kosova da bi mogli da kažu Putinu da to nije isti slučaj i da i on to može da kaže ako bi se dogovorio sa Ukrajinom".

"Jer ako imate saglasnost dve volje i dobijete saglasnost Srbije za to, onda više ne postoji pravni presedan i to više nije ni sličan, a kamoli isti slučaj", dodao je.

Vučić je rekao da su mu "svi evropski lideri" rekli da je Putin u njihovim međusobnim razgovorima "insisitirao na slučaju Kosova".

"To ne znači da će Rusija da prizna Kosovo, neće, niti mislim da će nešto bitno da se desi po tom pitanju, nego ćemo mi biti pod velikim pritiskom da Putin ne bi mogao da koristi argument Kosova", naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da je Srbija "sama doprineli svojoj propasti" jer su njene vlasti 2008. "postavile pogrešno pitanje Međunarodnom sudu pravde" o nezavisnosti Kosova.

On je kazao i da dijalog sa Prištinom "gotovo da ne postoji" i dodao da je njegov ovonedeljni sastanak u Berlinu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem bio "samo pokušaj dijaloga" jer predstavnici Prištine "nijednog trenutka nisu želeli dijalog".
Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa