12. maj 2022.12. maj 2022.
Otvaranje izložbe ikona(Foto: Glas Podrinja)

Otvaranje izložbe ikona(Foto: Glas Podrinja)

XXVI izložba ikona u Kulturnom centru

(Foto: Glas Podrinja)

Više od dve i po decenije Kulturni centar u Šapcu kroz izložbu ikona predstavlja svojevrsnu svetkovinu duha i s tvaralaštva.

-Ikone predstavljaju alegorije prenesene konvencionalnim znacima univerzalnog značenja, ostavljajući utisak nikad viđenog. Sjedinjuju u sebi onostran svet ideja i ideala sa ovozemaljskim aspektima u težnji da čoveka približe istini i pomognu mu da pronađe svoje mesto u nebeskoj hijerarhiji – ističe istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.

Na ovogodišnji konkurs pristigla su 74 rada, od 65 autora. Žiri u sastavu mr Vanja Jovanović konzervator iz Beograda, Despina Crnčević konzervator iz Beograda i Sonja Petrović Jagić istoričarka umetnosti iz Šapca.


Za izložbu odabrane su 34 ikone, 31 autoram a nagrada za najbolju jednoglasno je dodeljena ikonopiscu iz Beograda Mariji Ognjenović za ikonu pod nazivom Sveti Praotac Avram.
Kako je naveo stručni žiri, Marijin ikonopis se odlikuje stilskom izražajnošću i tehničkom virtuoznošću.
Sveti Praotac Avram/ Foto: Glas Podrinja


-Moram da priznam da je izložba ikona meni lično najdraža. Ikona je umetnost, molitva, ali i više od navedenog. Da bi nastala potrebna je veština, strpljenje, posvećenost i predanost, iskrena misao i čisto srce- naglasio je direktor KC Uroš Lukić.

Postavka je otvorena za posetioce do 20. maja.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa