Info

16. maj 2022.16. maj 2022.
Beta

Beta

Mihajlović:Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas je će javnosti uskoro biti predstavljen predlog Nacionalng plana za klimu i energetiku, kao i javna rasprava o tom dokumentu, čijim usvajanjem će Srbija odrediti pravac i strukturu razvoja energetskog sektora.

"Nacionalni integrisani klimatski i energetski plan biće uskoro predstavljen javnosti kroz nekoliko scenarija, koji će pokazati kako stručna javnost, Vlada Srbije, EU vide strukturu energetskog miksa do 2050. godine. Zvezda vodilja jeste unapređenje energetske efikasnosti, što je jedan od stubova naše energetske politike, jer time čuvamo životnu sredinu i štedimo energiju. Takođe, povećanje izgradnje kapaciteta koji koriste OIE, govorimo i o reverzibilnim hidroelektranama, zelenom vodoniku, skladištima energije", kazala je ona posle sastanka Upravnog odbora integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku.

Kako je dodala, sve što postoji u scenarijima biće, koliko god je potrebno, na javnoj raspravi, jer se, navela je, ne tiče samo akademske, stručne javnosti, profesora, ministarstava, već je važno za svakog građanina Srbije, zbog čega treba da se čuje svako mišljenje, predlog i sugestiju.

"Kada je reč o tome kako će izgledati naš energetski miks u narednim godinama i decenijama, postoje dva najvažnija strateška dokumenta koja će odrediti put razvoja, a to su strategija razvoja energetike i nacionalni integrisani plan za klimu i energetiku", rekla je ministarka.

Ukazala je da Srbija od prošle godine radi na donošenju ta dva dokumenta, koja će usaglasiti razvoj energetike, odrediti strukturu energetskog miksa i voditi računa o zdravlju životne sredine, ali ne od danas do sutra, već do 2050. godine.

Mihajlović je rekla da je održano više od 50 sastanaka u različitim formatima, na kojima su učestvovali predstavnici više ministarstava, javnih preduzeća, ali i EU, Energetske zajednice, EBRD, kao i da će od početna 33 radna scenarija biti predstavljeno šest.

Na sastanku su pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva za evropske integracije i Delegacije EU u Srbiji.
Beta

Najnoviji broj

23. jun 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa