23. maj 2022.23. maj 2022.
Pixabay

Pixabay

SZO: Pandemija Kovida nije okončana

Pandemija korona virusa "sigurno nije gotova" iako opada broj prijavljenih infekcija, upozorio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je državnim zvaničnicima okupljenim u Ženevi na otvaranju godišnjeg zasedanja SZO rekao da "smanjenje broja testiranja i analiza virusa znači da se zaslepljujemo njegovom evolucijom".

U nedeljnom izveštaju o globalnoj situaciji SZO je saopštio da se čini da se broj novih infekcija korona virusom stabilizovao pošto je opadao od kraja marta, dok je u tm periodu opao broj smrtnih slučajeva.

Iako je bilo napretka, sa vakcinisanih 60 odsto svetske populacije, "nigde nije gotovo dok svuda nije gotovo", rekao je Tedros i naveo da jedna milijarda ljudi u zemljama sveta sa nižim prihodima još nije vakcinisana.

"Broj prijavljenih slučajeva se povećavaju u skoro 70 zemalja i to u delu sveta gde je stopa testiranja naglo opala", dodao je on.

Broj prijavljenih smrtnih slučajeva raste u Africi - kontinentu s najmanje vakcinisanih, a u svetu je samo 57 zemalja, od koji su skoro sve bogate, vakcinisalo 70 odsto svog stanovništva.

Mada se, kako je rekao šef SZO, poboljšala ponuda vakcina u svetu, "nedovoljna je politička posvećenost vakcinisanju" u nekim zemljama, a u drugim ima nedostataka u "operativnoj ili finansijskoj sposobnosti" za vakcinaciju.

"Sve u svemu, vidimo da dezinformacije i pogrešne informacije izazivaju oklevanje u vezi s vakcinacijom", rekao je Tedros i ukazao da "pandemija neće nestati nekim čudm, već je mi možemo okončati".

Očekuje se da će na Svetskoj zdravstvenoj skupštini - godišnjem sastanku država-članica SZO, Tedros biti izabran za drugi petogodišnji mandat.
Agencija Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa