5. avgust 2022.5. avg 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Vulin najavio prijem još dva nova helikoptera za MUP do kraja godine

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je danas da će Helikopterska eskadrila MUP-a do kraja godine dobiti još dve letelice H-215 Super puma i da će to u velikoj meri unaprediti protivpožarne sposobnosti te jedinice.

Kako se navodi u saopštenju, Vulin je obišao jedinicu smeštenu na aerodromu "Nikola Tesla" povodom nedavnog prijema prvog helikoptera H-215, nakon čega je ocenio da ta eskadrila raspolaže najsnažnijom helikopterskom flotom na Balkanu.

"Helikopterska jedinica MUP-a bogatija je za savremene i moderne helikoptere. Nabavka Super puma predstavlja samo nastavak modernizacije flote. Do kraja godine očekuje se isporuka preostale dve letelice ovog tipa, koje će biti snažan doprinos u borbi sa požarima, s obzirom na to da nose i do pet tona vode. Prvi put su svi helikopteri opremljeni i vedrima za gašenje požara", rekao je Vulin.

Vulin je rekao da su pripadnici MUP-a Srbije sposobni i spremni da pomognu i susednim zemljama i da to dokazuju i priznanja koja su stigla iz Grčke, Severne Makedonije, Republike Srpske i Evropske komisije, koja je prilikom gašenja požara u Sloveniji istakla da su pripadnici MUP-a Srbije sa dva helikoptera izbacili najviše vode i dali najveći doprinos u gašenju požara.

"U sadejstvu sa Vojskom Srbije bićemo još spremniji za odbranu zemlje", poručio je Vulin.

Super Puma je helikopter koji može prevesti do 24 osobe uz maksimalan dolet od 860 kilometara. U vazduhu može da provede duže od četiri sata, nosivost kuke za nošenje podvesnog tereta iznosi 4,5 tone, što daleko prevazilazi kapacitete koje je MUP do sada imao.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa