10. avgust 2022.10. avg 2022.
Foto: MUP.RS

Foto: MUP.RS

Zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, uhapsili su N. A. (1958), bivše odgovorno lice Univerziteta u Kragujevcu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, kao i P. Č. (1959), bivše odgovorno lice Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu koji se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako se sumnja, N. A. je protivzakonito posredovao da P. Č. i nastavnici koje je angažovao na realizaciji nastave i lica koja su odgovorna za stručne i administrativno-tehničke poslove na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe izvrše upis 45 kandidata, državljana Republike Hrvatske, na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014 godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta.

P. Č. je, kako se sumnja, protivno propisima izvršio upis i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dve godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog sa nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Evropski centar za mir i razvoj, pri čemu su studentkinje ugovore potpisale sa Evropskim centrom za mir i razvoja. Takođe, on im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni izmirile svoje finansijske obaveze na koje su kao strani studenti bile u obavezi.

Na taj način, oni su, kako se sumnja, oštetili Univerzitet u Kragujevcu za 2.700.000 dinara na ime nepokretanja postupka priznavanja strane visokoškolske isprave i vrednovanja studijskog programa za ukupno 45 kandidata, budžet Srbije na ime neuplaćenih taksi po podnetom zahtevu za priznavanje strane visokoškolske isprave u iznosu od 314.100 dinara, kao i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju su kao strani državljani bili u obavezi u ukupnom iznosu od 5.692.250 dinara.

Takođe, N. A. se sumnjiči i da je posredovao da P. Č. protivno propisima omogućio odbranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Evropskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome o stečenom nazivu doktor nauka, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je izmirio svoje finansijske obaveze prema fakultetu i univerzitetu.

P. Č. se tereti i da mu je omogućio odbranu doktorske disertacije, iako je znao da kandidat nije ni bio upisan na doktorske akademske studije Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, a kada je N. A. stupio na dužnost odgovornog lica Univerziteta u Kragujevcu, s njim je, kako se sumnja, potpisao i izdao diplomu o završenim doktorskim studijama za navedenog kandidata, iako su znali da on nije izmirio svoje finansijske obaveze prema Fakultetu i Univerzitetu.

Omogućavajući odbranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su oštetili Univerzitet u Kragujevcu u iznosu od minimum 80.000 dinara, budžet Republike Srbije na ime neuplaćene administrativne takse od 6.980 dinara i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju je kao strani državljani bio u obavezi da plati u ukupnom iznosu od 6.970 evra.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

MUP.RS

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa