26. novembar 2022.26. nov 2022.
U Bogatiću otvorena izložba radova sa Međunarodne likovne kolonije "Sovljak 2022"

U Bogatiću otvorena izložba radova sa Međunarodne likovne kolonije "Sovljak 2022"

U svečanoj sali Opštine Bogatić sinoć su izložena dela nastala na letos održanoj, 24. po redu, Međunarodnoj likovnoj koloniji “Sovljak 2022”. Uspešnu i profesionalnu organizaciju kolonije već skoro četvrt veka sprovodi Kulturno-obrazovni centar Bogatić. Direktor ove ustanove, Ivan Ostojić, obratio se okupljenima naglasivši da su i ove godine dela nastala u Sovljaku umetnici iznedrili iz duše.

- Impresije koje izaziva ceo ambijent Etno parka i lipa stara više od dva veka, protkana su kroz ova dela i nose posebnu mešavinu osećanja umetnika i naše lepe Mačve. Zahvalio bih se svima koji su doprineli da se ova manifestacija održi na jednom nivou i u formi za pohvalu, ali veliku zahvalnost upućujem i članovima umetničkog saveta kolonije, koji su selektovali odličan saziv ove godine. Narednog leta kolonija slavi 25.rođendan i tom prilikom ćemo izaći sa posebnim programom. Planiran je veći broj umetnika, kao i da dela na izložbama, pored mačvanske publike, vide i ljubitelji umetnosti u više gradova u Srbiji i Republici Srpskoj”, rekao je Ivan Ostojić, direktor KOC-a Bogatić.

Prisutne je pozdravio i predsednik Opštine Bogatić, Milan Damnjanović, koji je ispred pokrovitelja manifestacije istakao značaj kolonije, na kojoj je i ove godine nastalo pregršt kvalitetnih umetničkih dela.
Mačva.info

- Sledeće godine je jubilarna kolonija, koju ćemo na poseban način obeležiti. Iskoristio bih priliku da se zahvalim direktoru i svim zaposlenim u Kulturno-obrazovnom centru, koji kroz brojne manifestacije na najbolji mogući način prezentuju našu opštinu i pronose ime Bogatića. Sovljačka kolonija je jedna od najznačajnijih manifestacija koju Opština podržava, a tako će biti i ubuduće”, naveo je Damnjanović.

Fotograf Rajko Karišić, u ime umetnika koji su ove godine stvarali u Sovljaku, besedom je zvanično otvorio izložbu.
Mačva.info

-Ja sam do sada učestvovao na preko dvestotine kolonija i slobodno mogu da kažem da je ova mačvanska potpuno uspela. Vladala je jedna lepa, skoro porodična atmosfera, zahvaljujući najpre domaćinima, koji su se svojski potrudili da nam boravak u Etno parku bude što bolji. Još jedna lepa stvar kod ove kolonije je što ima jedan lep kontinuitet, 24 saziva do sada. Naglasio bih da je Bogatić jedno od retkih mesta koje može da se pohvali sa tolikim brojem održanih kolonija, ali nije samo broj u pitanju, važna su i dela koja ostaju posle tih kolonija, jer se umetnici trude da ostave najbolje iza sebe i slike koje oni iznedre žive svoj život i dalje posle kolonije. Zato bih odao priznanje Kulturnom centru i lokalnoj samoupravi na upornosti da održe kontinuitet i želim im da nastave sa ovako jednom lepom tradicijom u vremenu kada se kultura gura u zapećak”, istakao je Karišić.

Uz Karišića, u Etno-parku Sovljak ovog leta boravilo je još sedam eminentnih umetnika: Mina Stupar, Ana Đorđević, Jelena Nikolić, Boris Eremić, Miodrag Milutinović, Stefan Petronijević i Miloš Šarić.

Da dodatno ulepša ovaj kulturni događaj uspeo je mlafi virtuoz na harmonici, Drgoslav Vasiljević iz Prnjavora.
mačva.info

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa