6. decembar 2022.6. dec 2022.
foto: sajt Zaštitnika građana

foto: sajt Zaštitnika građana

Sporazum o saradnji Zaštitnika građana sa Udruženjem ombudsmana Srbije

Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je u Šapcu potpisao sporazum o saradnji sa Udruženjem ombudsmana Srbije u cilju zajedničkog rada na unapređenju zaštite prava građana i promociji ljudskih i manjinskih prava i sloboda u Republici Srbiji.

"Lokalne samouprave su među nadležnim organima na čiji rad se građani vrlo često pritužuju Zaštitniku građana. Zbog toga podržavamo izradu zakona kojim bi bio regulisan položaj i status lokalnih ombudsmana a time ujedno unapređena zaštita prava građana u lokalnim samoupravama", rekao je Pašalić posle potpisivanja sporazuma.

Pašalić je naveo da bi novim zakonom o lokalnim ombudsmanima trebalo da bude propisana obaveza da svaka opština i grad u Srbiji imaju svog zaštitnika ljudskih prava, a da položaj lokalnog ombudsmana mora biti uređen do detalja - trajanje mandata, način rada, ali i kako će biti zaštićen kada njegov mandat prestane.

"Kada lokalni ombudsman obavlja dobro svoj posao to može imati dalekosežne posledice i po njega i po njegovu porodicu zbog čega smatramo da zaštita lokalnog ombudsmana nakon isteka mandata mora da bude eksplicitno definisana zakonom", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je najavio da će u narednom periodu, u cilju boljeg sagledavanja problema građana u lokalnim zajednicama, obilaziti opštine i gradove u kojima postoje lokalni ombudsmani ali i one u kojima taj organ još nije uspostavljen.

Predsednica Udruženja ombudsmana Srbije Marina Popov Ivetić, koja je u ime udruženja potpisala sporazum, zahvalila je Pašaliću na kontinuiranoj podršci i pomoći u radu lokalnih ombudsmanima i izrazila zadovoljstvo zbog budućeg zajedničkog rada na unapređenju prava i sloboda građana.

Prema sporazumu, Zaštitnik građana i Udruženje lokalnih ombudsmana između ostalog sprovodiće zajedničke aktivnosti, obuke, medijske promocije, projekte i istraživanja u cilju unapređenja i promocije ljudskih prava.
sajt ombudsman.rs

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa