31. januar 2023.31. jan 2023.
Nacionalni dan bez duvanskog dima (Foto: Glas Podrinja)

Nacionalni dan bez duvanskog dima (Foto: Glas Podrinja)

Nacionalni dan bez duvana: Jabuka u zamenu za cigaretu

"Jedna jabuka u zamenu za jednu cigaretu" je akcija koju su 31. januara sproveli Zavod za javno zdravlje Šabac i Crveni krst Šabac u Tržnom centru "Roda". Na ovaj način obeležava se Nacionalni dan bez duvana. Pored jabuka, sugrađanima je deljen i promotivni, zdravstveno- vaspitni materijal.


Akcija Zavoda za javno zdravlje i Crvenog krsta (Foto: Glas Podrinja)


Slogan ovogodišnjeg Nacionalnog dana je "Svaka cigareta smeta".

Željka Ninković (Foto: Glas Podrinja)


-Prilika je da podsetimo naše sugrađane da je najčešći uzrok bolesti upotreba duvana i duvanskih proizvoda. Prema istraživanju sprovedenom 2019. godine u Srbiji 31,9 odsto stanovništva starijeg od 15 godina koristi duvan i duvanske proizvode, a više od 15 odsto njih puši više od 20 cigareta dnevno. Mere kontrole duvana, koje se primenjuju u svetu i kod nas, dovele su do smanjenja upotrebe cigareta, ali su se pojavili novi izazovi, naročito među mladima, a to je upotreba elektronskih cigareta. Elektronske cigarete su zbog svog atraktivnog izgleda interesantne mladima. Evropsko istraživanje o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima prvih razreda srednjih škola u Srbiji pokazalo je da 17,7 odsto ovih učenika je bar jednom probalo elektronsku cigaretu. Čak 70 odsto njih je počelo upotrebu elektronskih cigareta iz radoznalosti, a samo 18 odsto zna da se u ovim cigaretama nalaze nikotinski proizvodi, navela je Željka Ninković, šef odeljenja za promociju zdravlja ZZJZ Šabac.

Institut za javno zdravlje Srbije otvorio je besplatnu telefonsku liniju, koja radi svakog radnog dana od 11.00 do 14.00 časova, namenjenu svima koji žele da ostave duvan, kao i onima koji su ga ostavili da istraju u toj odluci. Pozivanjem broja 080 020 0002 mogu se doviti saveti i odgovori na sva pitanja koja građane interesuju u vezi sa ovom temom.


Slavko Radovanović (Foto: Glas Podrinja)


-Crveni krst svake godine obeležava ovaj dan. Prema poslednjim podacima, 27 odsto stanovništva koristi cigarete. Želimo ovom akcijom da utičemo na smanjenje tog procenta, a ujedno i da nas mladi vide i shvate da ne treba da krenu tim putem, kako bi duže živeli, rekao je Slavko Radovanović iz Crvenog krsta.

Gordana Grozdanić (Foto: Glas Podrinja)


Gordana Grozdanić, menadžer TC "Roda" istakla je da "Merkator S", kao društveno odgovorna kompanija podržava sve akcije ovakvog tipa i ima dobru saradnju sa ZZJZ Šabac.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa