8. mart 2023.8. mar 2023.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Održano predavanje Episkopa Jeroteja u Šabačkoj gimnaziji

Sinoć, 7. marta, u prepunoj Svečanoj sali Šabačke gimnazije, Episkop šabački g. Jerotej održao je izvanredno predanje na temu „Ispovest i pričešće - pastirski pristup“.
Glas Podrinja

Ovo je prvo u velikoposnom ciklusu predavanja Eparhije šabačke koje će se održavati svakog utorka. Moderator predavanja bio je sveštenik Nikola Kovačević, koji je dao uvodnu reč i posredovao između pitanja prisutnih i Episkopa šabačkog.
Glas Podrinja

Prema rečima Vladike Jeroteja, više je to bio osvrt na dve suštinske teme u crkvi iz pozicije Arhipastira – „nadglednika, dakle, onog koji nadgleda crkveni i duhovni život“.
Glas Podrinja

- Već sam prilikom svoje besede na ustoličenju rekao da ću posebnu pažnju u svojoj pastirskoj i duhovnoj delatnosti u eparhiji posvetiti svetotajinskom životu. Naročito ću se truditi da, kroz Svetu tajnu pričešća, ucrkovljujem verni narod i da ga dublje ugrađujem u telo Hristovo.

„Sveta tajna pričešća povezana je sa svetajnom Hristove crkve koja se zove Evharistija ili Liturgija. Ona je tajna zato što se na Svetoj Evharistiji konstituiše sama Crkva kao sabor svih vernih na čelu na čelu sa sveštenstvom, odnosno Episkopom kao predstojateljem. Na tom sabranju nalaze se svi živi, upokojeni i svetitelji Božji. Svi smo mi Crkva i svi sačinjavamo Svetu Liturgiju.“
Glas Podrinja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa