22. mart 2023.22. mar 2023.
Edukacija najmlađih o značaju reciklaže (Foto: Glas Podrinja)

Edukacija najmlađih o značaju reciklaže (Foto: Glas Podrinja)

Projekat "O-dva-ja-mo" predstavljen na Trgu u Šapcu

Grad Šabac aktivno učestvuje u realizaciji projekta „O-dva-ja-mo“ koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Ambasade Kraljevine Švedske. Prvi korak bio je podela kanti za domaćinstva u Mesnim zajednicama tokom decembra protekle godine. Cilj je da se smanji količina otpada na deponijama i da se u tomaćinstvima vrši primarna separacija.

-Selekcija otpada je veoma važan segment kako bismo više reciklirali, a manje otpada bilo na regionalnoj deponiji Srem-Mačva. Grad je dobio značajne podsticaje od Ministarstva zaštite životne stedine i EU, a na nama je da realizacijom projekta načinimo značajne pomake u zaštiti životne sredine. No, mnogo toga zavisi od nas, te pozivam sve sugrađane da zajedno učestvujemo u ovom projektu i da odvajamo otpad- rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dušan Čarkić, programski menadžer Delegacije EU Antoan Avinjon, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić (Foto: Glas Podrinja)


Kako bi građani bili detaljnije upoznati sa projektom i značajem zaštite životne sredine, na gradskom trgu u Šapcu održana je promocija „O-dva-ja-mo“.

-Projekat je od izuzetnog značaja za lokalne sredine i za celokupnu Srbiju. Grad Šabac aktivno učestvuje, te su nabavljene kante za separaciju otpada, kamioni za odvoženje otpada i kontejneri – istakao je pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dušan Čarkić.

Programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena Delegacije EU Antoan Avinjon veruje da će realizaciji projekta u Šapcu biti uspšena, i da će građani biti zainteresovani za separaciju otpada.

-Ideja je da se primarni otpad odvaja kako bi manje bilo na deponijama. Održavanje deponija i njihova sanacija je veoma skupa, te je bolje i praktičnije da ih bude manje – naglasio je Avinjon.

Od novembra 2022. godine, 17 opština i gradova, među kojima je i Šabac, počelo je sa sprovođenje sakupljanja reciklabilnog otpada odvojenog u domaćinstvima sa ciljem da što manje ovog otpada završi na deponijama u okviru projekta „O-dva-ja-mo“.

U decembru započeta podela kanti u Mesnim zajednicama u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa