3. maj 2023.3. maj 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ko je kriv?

Toliko toga smo rekli danas, toliko smo informisani, tačno znamo zašto se sve desilo i ko je kriv. Toliko mišljenja, toliko stvavova, toliko komentara. Sve su to dobri krivci, sve su to realni razlozi, sve su tačne činjenice. Šta god čuješ. Pa se nadmećemo, raspravljamo, pa mi uralmo. Samo da se nadjačamo. Svi su nešto rekli, svi su nekog osudili, svi su nekog okrivili, ma daj i ja ću.

"Gde su roditelji, oni su krivi. Ma nisu, on je gledao serije. Ma društvene mreže. Eto taj internet nas je uništio, u naše vreme to nije bilo. Oružje u kući, svašta, odakle im dozvola."

Kad sve izlistamo, lako ćemo posle nastaviti da ćutimo. Prilagodićemo se svemu što treba i instaliraćemo sve, ma platićemo internet i kablovsku i kupićemo najnoviji telefon. Na kom ćemo i napisati komentar ko je kriv.

Zašto smo tako glasni kada nekog treba da okrivimo i osudimo? Zašto nam je samo to jedino važno? Zašto nas uvek ima da se raspravljamo, snebivamo, upiremo prstom?

Da li smo tako obavili šta treba, svoju građansku dužnost, taman, od nas dosta. Sistem je truo ceo, zdravstvo, obrazovanje, ma sve, cela država. Sve smo redom spomenuli.

A koliko je danas zapravo onima što je najteže važno ko je kriv. Nije. Ne zanima ih. Još dugo ih ništa neće zanimati. Još dugo neće moći da prihvate realnost. Zašto baš oni i zašto baš njihovo dete. Njihovo sve.

Hajde onda bar zbog njih malo da zaćutimo. To je jedino što nismo danas uradili. Ućutali. Pustili tišinu i muk. To jedino sada treba da se čuje. Da pomislimo na njih i na to šta izgubiše. Kriviće oni sebe, život, sudbinu, sve dok su živi. Daj im Bože snage da izdrže ovo, da prežive.

Ima vremena da budemo pametni, da se uplićemo. Da tražimo uzroke koji su doveli do ovoga. Ali, ima isto vremena da saosećamo. Da osetimo. Podržimo. Da pričamo, pratimo, uključimo se. Možda još nije kasno da potražimo pomoć. Da nekog uputimo na istu. Da naučimo. Možda nije kasno da se osvestimo. Ili bar da pokušamo.

I kad prođe malo vremena, kada svi nekog okrivimo i pravda bude zadovoljena, da tada razumemo suštinu - dete ubilo decu. Ne može gore. I onda ćemo shvatiti da smo za to, krivi svi mi.

Milica Vujanić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa