2. avgust 2023.2. avg 2023.
SPC

SPC

Danas je Ilindan

SPC i vernici danas, 2. avgusta, obeležavaju sećanje na Svetog proroka Iliju.

Bogovidac i čudotvorac, revnitelj vere Božje, sveti Ilija bio je rodom iz grada Tesvita, zbog čega je prozvat Tesvićanin. Kad se rodio, otac njegov Savah video je anđele Božje oko deteta, kako ognjem dete povijaju, što je bilo predznamenje Ilijinog plamenog karaktera i njegove bogodane sile ognjene. Svu mladost svoju proveo je u bogomisliju i molitvi, povlačeći se često u pustinju, da u tišini razmišlja i moli se.

U to vreme, carstvo jevrejsko beše razdeljeno na dva nejednaka dela: carstvo Judino sa samo dva plemena, Judino i Venijaminovo, sa prestonicom u Jerusalimu, i carstvo Izrailjevo sa ostalih 10 plemena i prestonicom u Samariji. Prvim carstvom vladali su potomci Solomonovi, a drugim potomci Jerovoama, sluge Solomonova.

Najveći sukob imao je prorok Ilija sa Izrailjskim carem Ahavom i njegovom opakom ženom Jezaveljom, jer su se oni klanjali idolima i odvraćali narod da služi Bogu jedinome i živome. Pri tom je Jezavelja nagovorila je muža da podigne hram Sirijskome Bogu Vaalu. Velikim čudima Ilija je dokazao silu i vlast Božju: Zatvorio je nebo, da ne bi kiša pala tri godine i šest meseci; spustio je oganj s neba i zapalio žrtvu Bogu svome, dok žrečevi Vaalovi to nisu mogli učiniti; spustio je kišu s neba svojom molitvom ; čudesno umnožio brašno i ulje u kući udovice u Sarepti i vaskrsao njenog umrlog sina; prorekao Ahavu da će mu psi krv lizati i Jezavelji da će je psi izjesti, što se i dogodilo; i druga mnoga čuda učinio je i događaje prorekao. Na Horivu razgovarao je sa Bogom i čuo glas Božji u tihom svetlom povetarcu.

Pred odlazak na onaj svet, uzeo je Jeliseja i odredio ga za naslednika u proročkom zvanju; svojim ogrtačem presekao vodu u Jordanu: i najzad, bio uzet na nebo u ognjenim kolima sa ognjenim konjima. Na Tavoru se javio zajedno sa Mojsejem Spasitelju Isusu Hristu.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa