3. avgust 2023.3. avg 2023.
Osvećenje slavskih darova u hramu Sv. proroka Ilije u Mehovinama Foto:Eparhija šabačka

Osvećenje slavskih darova u hramu Sv. proroka Ilije u Mehovinama Foto:Eparhija šabačka

Mehovljanska crkva proslavila hramovnu slavu

Na praznik Svetog proroka Ilije, 2. avgusta 2023. godine, povodom hramovne slave i vek i po od podizanja novog hrama, Preosvećeni Epikop šabački g. Jerotej načalstvovao je svetim evharistijskim sabranjem u hramu Svetog proroka Ilije u Mehovinama, navodi Eparhija šabačka na zvaničnoj internet prezentaciji.
Foto: Eparhija šabačka

Čestitajući ovaj veliki jubilej sveštenstvu i vernom narodu, Preosvećeni Episkop je u svojoj besedi istakao da je Sveti Ilija bio udostojen takve časti da se zajedno sa prorokom Mojsijem javi preobraženom Gopodu na gori Tavor, pokazujući kakvu slavu i čast ima kod Gospoda.
- Još kao dete je bio znamenovan da će biti veliki pred Bogom i zaista je bio veliki prorok Boga Višnjega propovedajući u teška vremena raskola u jevrejskom narodu, kada je došlo do podele među dvanaest plemena. U vreme Ilijino, deset plemena Izrailjevih počelo je da pada u idolopoklonstvo i da se klanja drugim bogovima, a onda je Gospod poslao Svetog Iliju da im proveda i da ih poziva da se vrate poznanju istinitog Boga, da se pomire sa dva plemena, Judinim i Venjaminovim, rekao je Vladika Jerotej.
Vladika Jerotej (Foto: Eparhija šabačka)

Nakon trostrukog ophoda oko hrama, osveštani su slavski darovi, a potom je usledio kulturno-umetnički program.

"Gospod je dao proroku Iliji veliku silu. Uspeo je da umoli Boga da Gospod tri i po godine zatvori nebo da ne padne kiša, a potom, na molitvu Svetog Ilije, da padne kiša. Kada je dokazao da je istinski prorok, morao je da beži, jer je carica Jezavelja htela da ga ubije. Došavši do Horiva, tamo mu se javio Bog u vidu blagog povetarca i tihog glasa. Sveti Ilija se naziva i drugi preteča Hristov, jer je bio uzdignut na nebo sa telom, a Gospod je to učinio da bi se on ponovo javio pred sam kraj sveta da propoveda Drugi dolazak Hristov. Sveti Jovan Krstitelj je bio preteča prvog dolaska Hristovog, a Sveti Ilija će da propoveda Drugi dolazak Hristov, kada će pravednici dobiti nagradu za svoja stradanja i trpljenja u ovom životu i ući u Raj.“ (Episkop Jerotej)


Sabranje je završeno zajedničkom trpezom ljubavi.



GP

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa