4. avgust 2023.4. avg 2023.
Danas je Blaga Marija

Danas je Blaga Marija

SPC i vernici danas, 4. avgusta, obeležavaju uspomenu na Svetu Mariju Magdalinu, u narodu poznatu kao Blagu Mariju.

Sveta Marija Magdalina mironosica je ravnoapostolna. Rodom iz mesta Magdale, pored jezera Genisaretskog, iz plemena Isaharova. Bila je mučena od sedam zlih duhova, od kojih ju oslobodio Gospod Isus i učinio zdravom.

Bila je verna sledbenica Spasiteljeva za vreme Njegovog zemnog života. Pod krstom na Golgoti stajala je i Magdalina, i gorko tugovala zajedno sa Presvetom Bogorodicom. Po smrti Gospoda, tri puta je posetila grob Njegov. A kada je hristos vaskrsao, dva puta Ga je dva puta videla: jednom sama, a drugi put sa ostalim ženama mironosicama.

Putovala u Rim, izašla pred cara Tiberija i, predajući mu jaje crveno obojeno, pozdravila ga rečima: "Hristos voskrese!" U isto vreme, optužila e Pilata za njegovu nepravednu osudu Isusa Hrista. Njenu tužbu ćesar je primio i Pilata premestio iz Jerusalima u Galiju, gde je u carskoj nemilosti i teškoj bolesti skončao.

Iz Rima je otišla u Efes, kod Svetog Jovana Bogoslova, kome je pomagala u propovedanju jevanđelja. Sa velikom ljubavlju prema vaskrslome Hristu i revnošću svedočila je Gospoda kao pravi apostol. Zemaski život završila je mirno u Efesu. Mošti sv. Magdaline kasnije su prenete u Carigrad.

Blizu Getsimanskog vrta nalazi se divan ruski hram posvećen sv. Mariji Magdalini.
GP

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa