9. avgust 2023.9. avg 2023.
simanovci.net

simanovci.net

Danas je Sveti Pantelejmon

SPC i vernici danas obeležavaju uspomenu na Svetog Pantelejmona.

Sveti Pantelejmon je rođen u uglednoj i bogatoj porodici koja je živela u Nikomidiji, gradu u Maloj Aziji. Njegov otac bio je neznabožac, a majka hrišćanka. Rano je ostao bez majke, pa je brigu o njegovom vaspitanju preuzimeo otac. Bio je neobično lep, dobar, izvanredan učenik, sa posebnim darom za medicinsku. Ime Pantelejmon, koje znači: svemilostivi, u potpunosti odgovaralo.

Medicinu je učio kod najčuvenijeg lekara tog doba, Efrosina, koji je bio i dvorski lekar. Prilikom poseta dvoru, Efrosin je sa sobom stalno vodio svog najdarovitijeg i najboljeg učenika. Pantelejmon je svakoga dana prolazio pored kuće Ermolaja, starog hrišćanskog sveštenika. U srcu mladog lekara živelo je sećanje na veru njegove majke, pa se zbližio sa ovim sveštenikom, koji ga je utvrdio u veri, a potom i krstio.

Pored lekarske veštine, koju je stekao učenjem, Pantelejmonu je bio dat i dar isceljenja molitvom. Izlečio je slepog čoveka imenom Hristovim, iako su svi lekari govorili da za njegove oči nema spasa. Jednom mu je očajna majka donela dete koje je ujela zmija otrovnica. Prizvao je Boga u pomoć i izlečio dete, spasivši ga sigurne smrti.

Kad mu je umro otac, Pantelejmon je rasprodao imanje i sirotima i ubogima podelio milostinju. Živeo je skromno, a sve koji su mu se obraćali za pomoć, lečio je potpuno besplatno.

GP

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa