18. avgust 2023.18. avg 2023.
SPC

SPC

Sutra (19. avgusta) je Preobraženje Gospodnje

Sutra, 19. avgusta, obeležava se jedan od dvanaest najvećih praznika pravoslavnih hrišćana: Preobraženje Gospodnje.

”Jednoga dana, treće godine Svoje propovedi na zemlji, Isus povede apostole Petra, Jakova i Jovana i izađe s njima na goru Tavor da se moli Bogu. Dok se molio, Njegovo se lice izmeni i zasija kao sunce, a haljine Njegove postadoše sjajne i bele kao sneg. Tako se On preobrazi pred njima i pokaza deo Svoje božanske slave. Pored Hrista ukazaše se Mojsije i Ilija i razgovarahu s Njim o smrti koja Ga čeka u Jerusalimu. Zatim se spusti jedan sjajan oblak i zakloni ih, “i gle, glas iz oblaka govoraše: ovo je moj ljubljeni Sin, koji je po mojoj volji; njega slušajte.” (Jevanđelje po Mateju, 17;5)

Kad su apostoli čuli glas Božji, uplašili su se i pali licem na zemlju. Isus im je prišao, dodirnuo ih i rekao:”Ustanite i ne bojte se!” Kada su podigli oči, oblaka više nije bilo. Videli su Isusa koji je izgledao isto kao pre.

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza uvek posna, obogaćena ribom i vinom. Na kraju Svete Liturgije na Preobraženje služi se obred sveštanja grožđa.

Prema narodnom predanju, počinju da se preobražavaju i gora i voda, najavljujući skoru jesen. Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Kažu da se na Preobraženje i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa