7. novembar 2023.7. nov 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Šabačka gimnazija obeležila 186. rođendan

Svoj 186. rođendan Šabačka gimnazija obeležila je u svečanoj sali, u prisustvu rukovodstva, kolektiva, učenika i gostiju. Program, spoj tradicije, kulture i istorije, obuhvatio je muzičko- scenski prikaz „Ime je znak“ koji su priredili đaci sa profesorkom srpskog jezika i književnosti Ivanom Isailović, a nastupili su i članovi Prvog pevačkog društva KUD „Abrašević“ pod dirigentskom palicom Mirjane Pantelić.

Foto: Glas Podrinja

Direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković istakla je da je „ponosna domaćica 186. rođendana „kuće stare“, škole koja decenijama stoji na braniku obrazovanja i vaspitanja Srbije“ i čija je svaka godina postojanja vredna pamćenja i stranica letopisa za nezaborav“.
Marijana Isaković (Foto: Glas Podrinja)

-Svečanosti su prilike da se okupimo, sretnemo i ispričamo, obradujemo jedni drugima. Ovi susreti su dragoceni, prilika da se progovori o lepim stvarima i rezultatima. Kuća nam je puna lepe, zdrave i uspešne dece. Ispratili smo sjajnu generaciju koja nam je osvetlala obraz na prijemnim ispitima na fakultetima, gde su se našli među prvima na većini rang lista, od Medicinskog fakulteta u Beogradu posebno smo pohvaljeni. Više od 50 učenika je dobilo Vidovdansku nagradu grada Šapca, kome smo beskrajno zahvalni na pomoći i pokroviteljstvu, naš učenik Nikola Opačak dobio je evropsku nagradu za fiziku i učinio nas izuzetno ponosnim. Obnavlja se krov na najlepšoj sportskoj dvorani u Srbiji, pohode nas prijatelji iz Kine i Rusije, sveštenstvo Eparhije šabačke i preosvećeni episkop Jerotej uz nas su moltivom i delom, na čemu smo im blagodarni, uz nas su brojni prijatelji koji svaki naš trud čine lakšim i uspeh većim. Svima smo im beskrajno zahvalni- rekla je Marijana Isaković.

Foto: Glas Podrinja

Podsetila je da su utemelje škole ugrađeni „ljubav i nada siromašnog, ali vrednog i čestitog srpskog roda, Šapčana i Mačvana, Poceraca i Posavotamnavaca, koji su želeli bolji život za svoje potomke, a znali su i verovali da samo obrazovanje i dobre namere mogu spasti svet. U gradu na granici dva sveta, dve civilizacije, na večitoj istorijskoj vetrometini, zidali su svoje kule od snova, zagledani u neko novo vreme. Naša škola je nastala kao zalog budućnosti, polazište u novo, bolje i mudrije, a ono što se iz vere, ljubavi i nade rodi mora biti divljenja vredno. I takva je naša „kuća stara“, ugledan dom generacija, škola o kojoj se priča“, poručila je direktorka.
Foto: Glas Podrinja

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Privremenog organa grada Šapca dr Aleksandar Pajić, koji je istakao da 186 godina postojanja samo po sebi govori o kvalitetu rada u toj obrazovnoj ustanovi.
Aleksandar Pajić (Foto: Glas Podrinja)

-Kolektivu i učenicima Šabačke gimnazije želim još mnogo godina uspešnog i kvalitetnog rada kao što je to bilo u godinama iza nas. Ovo je zaista svetionik znanja u šabačkom obrazovanju, ustanova koja kvalitetom rada priprema srednjoškolce za nastavak školovanja i iz ove škole su izašli mnogi veliki ljudi, književnici, pesnici, naučnici, inženjeri i mnogi drugi znameniti Šapčani kojima se grad u prethodnom periodu ponosio. O kvalitetu ove obrazovne ustanove govori da više od 95 procenata srednjoškolaca nastavi sa školovanjem i u vrhu su na prijemnim ispitima na različitim fakultetima u našem obrazovnom sistemu. Sve najlepše im želim i da još dugo godina proslavljaju na ovakav način, ali i da znanje i kvalitet obrazovanja budu nešto čemu će uvek težiti- podvukao je Pajić.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa