20. decembar 2023.20. dec 2023.
foto: Šabac protiv nasilja fb strana

foto: Šabac protiv nasilja fb strana

Šabac protiv nasilja: Zahtevamo poništavanje lokalnih izbora u Šapcu organizivanih 17. decembra

Koalicija "Šabac protiv nasilja - Nebojša Zelenović" podnela je Gradskoj izbornoj komisiji prigovor sa zahtevom za poništavanje lokalnih izbora sprovedenih u Šapcu 17. decembra. Kao razlog naveden je "veliki broj i težina nepravilnosti u svim fazama izbornog procesa".

Kako je navedeno u prigovoru liste koju je predvodio nekadašnji gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović U predizbornoj fazi utvrđene su nepravilnosti vezane za sadržinu biračkog spiska, što je dovelo do toga da je u Šapcu na lokalnim izborima glasao veliki broj lica koja nemaju prebivalište na području grada i koja su tog dana organizovano dovedena u Šabac iz okolnih mesta i Republike Srpske. Takođe, veliki broj lica nije imao priliku da glasa, jer su iz nepoznatih razloga izbrisani iz biračkog spiska

Šabac protiv nasilja ističe nepravilnosti kao što su: kupovina glasova, fotografisanje glasačkih listića, glasanje za drugog, kolektivno glasanje i organizovano dovođenje birača na biračko mesto, radi lakše kontrole, čime je narušen princip tajnog i ličnog glasanja. Istovremeno navedeno je da je po završetku glasanja, pri predaji izbornog materijala Gradskoj izbornoj komisiji, na sednici GIK nije vođen zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju i uočenim nepravilnostima, čime je kako se navodi, ostavljen prostor za naknadne ispravke i prekrajanje izbornih rezultata.

Najavljeno je podnošenje krivičnih prijava nadležnim organizma zbog falsifikovanja biračkog spiska i krivičnih dela protiv izbornih prava. Lista u saopštenju koje prenosi agencija Beta navodi da je rad Gradske izborne komisije bio netransparentan. Važne informacije nisu isticane na sednicama, već su bile poznate samo predsedniku GIK.
GP/Agencija Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa