4. januar 2024.4. jan 2024.
Olimpijski plamen u modernom dobu upaljen pred igre u Berlinu 1936. godine (foto: Pixabay)

Olimpijski plamen u modernom dobu upaljen pred igre u Berlinu 1936. godine (foto: Pixabay)

Sećanje na Atinu i davna vremena

Na Letnjim olimpijskim igrama u Parizu od 26. jula do 11. avgusta previđen je nastup 10.500 takmičara u 32 sporta (48 disciplina), a odličja će biti dodeljena u 329 nadmetanja. Boriće se 43,5 puta više sportista u gotovo osam puta više disciplina u odnosu na početke modernog olimpizma.

Istovrmeno igre traju tek nedelju dana duže i startuju tri meseca kasnije u odnosu na Atinu 1896. godine, u to vreme prestonicu Kraljevine Grčke.

Atina 1896.

Na prvim Olimpijskim igrama, koje su trajale od 6. do 15. aprila (20. do 29. aprila prema gregorijasnkom kalendaru) u prestonici Grčke organizovana su nadmetanja u devet sportova i ukupno 43 discipline: atletika, biciklizam, mačevanje, gimnastika, streljaštvo, plivanje, tenis, dizanje tegova i rvanje. Sve je organizovano na otvorenom prostoru.

Centralna lokacija 1896, stadion na mestu antičkih Olimpijskih igara (foto: Pixabay)


Ukupno je predstavnike imalo 14 nacija, ali i manje država. Austrijanci i Mađari su bili deo Austro-ugarske, no rezultati i predstavnici su beleženi odvojeno. Pet nacija je imalo samo jednog predstavnika, a među njima i Australija (u to vreme još uvek necelovit domion Velike Britanije sačinjen od teritorija šest domiona), odnosno Bugarska za koju je, iz nepoznatih razloga, nastupao Švajcarac Čals Šampo, te je i registorvan kao predstavnik Bugarske švajcarske nacionalnosti. Istovremeno je Švajcarska imala tri predstavnika.

Kraljevina Srbija nije imala predstavnike, ali je gost vladara Grčke tog doba bio i kralj Srbije, NjKV Aleksandar I Obrenović.

foto: By Unknown author - Originally uploaded to en.wikipedia as Image:Athens1896poster.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=121221


Jednog reprezenta je imala i Švedska, iako je u tom periodu deo zajedničke države sa Norveškom, učinak Henrika Sjoberga računat je kao rezultat Švedske, a ne zajedničke države.

Najviše sportista je imala Grčka, 169, Carevina Nemačka je imala 19 i bila druga po brojnosti, dok je treća Amerika sa 14 predstavnika. Uz predstavnike država/nacija nastupali su i kombinovani timovi u tenisu, što je ondašnji organizator dozvolio. Kako je profesionalizam bio strogo zabranjen Karlo Airodi, dizač tegova iz Italije je suspendovan i rezultati mu nisu priznati.

Medalje za najbolje u Atini (foto: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=219763)


Najviše medalja, logično, osvojila je Grčka, 47, međutim najviše zlatnih pripalo je predstavnicima Sjedinjenih američkih država, 11. Prve medalje su dodeljene u skoku udalj, a sva tri su pripala Amerikancima. Eleri Klark je bio prvi, Robert Garet drugi, Džejms Konoli treći. Nisu postojale zlato, srebro i bronza, već je samo pobednik dobijao srebrnu medalju koju je kreirao domaćin


Četiri godine kasnije, baš u Parizu 1900. bilo je blizu 1.300 takmičara, u 19 sportova iz 26 država.

Na broju i otkazane igre
Letnje olimpijske igre u Parizu zvanično imaju redni broj 33 ispred svog imena, iako su u pitanju 30. igre koje će biti organizovane. Zbog Prvog i Drugo svetskog rata nisu organizvane Olimpijske igre 1916. godine u Berlinu, 1940. u Tokiju i 1944. u Londonu, ali se i one broje.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa