10. januar 2024.10. jan 2024.
foto: trcanje.rs

foto: trcanje.rs

Rekreacija na minusu: Izazov uz benefite i pravila

Boravak na otvorenom pri temepraturama ispod nule ne zvuči privlačno, o jačim fizičkim aktivnostima ne treba ni govoriti u takvim uslovima, rekreacija je rezervisana mahom za kućne uslove ili fitnes klubove, međutim moguće je biti sportski aktivan i u ovim uslovima bez velikog rizika po zdravlje ukoliko se uvaže mere predsotrožnosti.

Pixabay


Prema savetima onih koji su trenirali i treniraju tokom zime neophodno je slojevito oblačenje ali tako da do tela ne bude pamučna majica, već materijal koji se brzo suši i ne prijanja uz telo, poput sintetičke majice. Drugi sloj bi mogao biti pamuk, a treći "šuškavac" ili nešto slično što ne propušta hladan vazduh. Kako toplota ne bi napuštala telo, obavezne su kapa, rukavice i prekriveni zglobovi. Kod zglobova je važno da ne budu otkriveni, jer se hladni zglobovi lakše povređuju.

Kada govorimo o toploti, poželjno je da se za trening sportisti pripremaju kao da je deset stepeni viša spoljna temepratura nego što jeste.

Bez zaštite na zglobovima, glavi i rukama toplota brže odlazi (foto: Pixabay)


Veliku opasnost predstavljaju klizave površine. Prilikom trčanja ili hodanja treba pažljivo birati stazu, trudeći se da bude čista i suva, odnosno očišćena bez leda. Zbog toga je dan bolja opcija za rekreaciju od večernjih sati, ne samo zbog razlike u temperaturi. Istovrmeno i lakši tempo je preporučljiviji zimi.


Rekeracija zimi nosi benefite. Utrošak energije je veći, jer telo učaže više da se zagreje. Ko želi da reguliše telesnu težinu trening zimi je povoljan, usled većeg sagorevanja kalorija za isti napor. Postoje tvrdnje da svaki pređeni kilometar na minusu vredi koliko dva u povoljnim uslovima.
D. B.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa