12. januar 2024.12. jan 2024.
O. P. Gustavson (foto: By Sven Mandel - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85870235)

O. P. Gustavson (foto: By Sven Mandel - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85870235)

Upoznajte Bjorgvina Pala

Rukometna rreprezentacija Srbije duelom protiv Islanda startuje večeras (18 časova) na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Osim što je duel protiv Islanda možda i najvažniji u borbi za drugi krug i za olimpijske kvalifikacije, svi ljubitelji rukometa će moći da upoznaju putem malih ekrana jednog asa koga će moći uskoro da gledaju i u Šapcu, doduše u dresu protivničke ekipe.

Među stativama Islanda večeras, a u februaru na istom mestu u hali "Zorka", u opremi ekipe Valura, rivala Metaloplastike Eliksir u osmini finala EHF kupa biće čuveni Bjorgvin Pal Gustavson. On nije samo golman, već rukometna legenda Islanda, a mnogi smatraju i Evrope. Bio je na pragu penzije, postao i trener golmana u Nemačkoj, kada je usledio poziv da se reaktivira i bude na raspolaganju svojoj reprezentaciji i ekipi Valura.

U razgovoru sa selektorom (foto: Rukometni savez Islanda sajt)


Gustavson ima 38 godina, za Island je branio više od 250 puta, ubedljivo je najiskusniji član skandinavske selekcije i jedan od oslonaca ekipe. Bio je najbolji pojedinac Islanda u najvećem uspehu u istoriji, srebru na Olimpijskim igrama u Pekingu. Najveći deo karijere proveo je na Islandu, ali je branio i u Švajcarskoj, odnosno Nemačkoj.

Gustavson se bavio i politikom, kandidujući se za gradonačelnika Rejkjavika.

Odmah najvažnije

Meč protiv Islanda je prvi, a možda i ključni za Srbiju na Evropskom prvenstvu. Osim što će pobednik biti blizu drugog kruga, ovaj duel je važan i u borbi za olimpijske kvalifikacije. Srbija i Island su direktni rivali i selekcije koje nisu obezbedile kvalifikacije, te će konačni plasman biti izuzetno važan. Realno, poraženi tim se verovatno već večeras oprašta od Pariza 2024, a nalazi se pred preteškim zadatkom za plasman u narednu fazu Evropskog prvenstva.

Biće ovo 11. meč naše reprezentacije i Islanda na velikim takmičenjima. Jugoslavija, SCG, Srbija ima tri pobede, tri puta je bilo nerešeno, Island se radovao četiri puta. Od osamostaljenja Srbije igrali su tri puta i dogodila su se sva tri ishoda. Na Evropskom prvenstvu 2018. Srbija je pobedila 29:26.


Duel Srbije i Islanda u kvalifkacijama za EP 2016 (foto: www.handball-planet.com/)

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa