16. januar 2024.16. jan 2024.
M. Grušanović (foto: Glas Podrinja)

M. Grušanović (foto: Glas Podrinja)

Mikan Grušanović - priznanje za životno delo u izboru najboljih predstavnika sporta Glasa Podrinja

Jednoglasno, četvoročlani žiri izbora za najbolje predstavnike sporta Podrinja u izboru Glasa Podrinja dodelio je priznanje za životno delo jednom od najboljih košarkaša koje je Šabac imao i jednom od nosilaca uspeha naše muške košarke tokom osamdesetih i devedesetih godina Mijailu Mikanu Grušanoviću.

Najdraže uspomene iz Šapca (foto: priv. fb arhiva)


Šabac je dao i iz ovog grada još uvek dolaze vrhunski košarkaši, teško je praviti hijerarhiju među njima, ali je svakako Mikan jedan od onih koji su deo istorije trofejnog sporta kod nas.

O Mijailu Grušanoviću ne samo da bi mogla, već i jeste napisana knjiga i teško je u nekoliko rečenica sažeti njegovu karijeru. Igrao je u rodnom selu Klenju, selu gde i danas živi, fudbal, rukomet, ali se u košarci pronašao i ostvario.

Noseći dres Zorke stigao je do Prve savezne lige SFRJ, u tom trenutku najjače evropske lige bez konkurencije. U sećanju su ostale bravure gde je nadigrao Dina Rađu u duelu protiv Jugoplastike, a kasnije, u žutim dresu Ive, pokazivao na parketu više od Tomaševića, Rebrače, Gilića i drugih.

Deo all star tima Prve savezne lige 1997 (foto: priv. fb profil)


Dok je karijera još bila u povoju doživeo je saobraćajnu nesreću gde je zadobio tešku povredu ruke. To ga nije omelo da se, ne samo vrati košarci nakon oporavka, već da baš tom, nikada do krajaj oporavljenom rukom postane jedan od najboljih poentera SR Jugoslavije.

Nezaustavljiv u duelima protiv najjačih (foto: priv. fb profil)


Osim za šabački klub kratko je nastupao za IMT, a potom značajan trag ostavio u ekipama: Borca, Vojvodine, Vršca, Beopetrola, kragujevačkog Svislajona (današnji Radnički). Igrao je košarku do pred kraj pete decenije. Poslednji meč je odigrao u Šapcu noseći dres OKK Šapca. U sezoni 2010/11. bio je igrač i trener kluba. Zajedno sa Milovanom Stepandićem uveo je OKK Šabac u Drugu saveznu ligu.

Živi i privređuje danas u rodnom Klenju.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa