9. februar 2024.9. feb 2024.
Rejkjavik (foto: Pixabay)

Rejkjavik (foto: Pixabay)

Daleko je Island

Metaloplastika Eliksir u nedelju igra prvi meč osmine finala EHF kupa na Islandu. Plave će na ostvu leda i vatre, kako nazivaju Island, dočekati Valur, najuspešniji klub ove države. Put do Rejkjavika je dug, ali pre svega izuzetno zahtevan za klupski budžet, jednako kao što je bio finansijski udar za budžet i pre 39 godina.

Kuzmanovski u duelu finala KEŠ pomenute godine protiv Atletiko Madrida (foto: https://cloud10.todocoleccion.online)


Krajem marta 1985. godine Metaloplastika je gostovala u revanšu polufinala Kupa evropskih šampiona ekipi FH Hafnafjordura u Rejkjaviku. Bili su Islanđani pretposlednja prepreka na putu do titule Šapčana. Rutinski su ih "vanzemaljci" eliminisali, međutim put do Islanda nije bio jednostavan, a ovdašnji klub je započeo akciju u kojoj je tražio pomoć navijača za putovanje.

Island je čaroban, ali dalek i skup (foto: Pixabay)


Kako je navedeno u štampi, troškovi putovanja premašivali dva miliona dinara (prema kursu NBJ na kraju marta 1985. to je iznosilo više od 8.000 američkih dolara, odnosno više od 26.400 nemačkih maraka). Broj žiro računa bio je 63600-678-1055. Zanimljivo je da su na sličan način sredstva obezbeđivali i u rukovodstvu ekipe FH. Podaci o kursu preuzeti sa sajta: http://www.kunalipa.com/katalog/tecaj/yu-dinar-1966-1991.php

Oba meča su odigrana. Jedini podatak koji je zvanično predstavljen na konferenciji pred prvi, u Šapcu, govori da su navijači prikupili tri miliona starih dinara (oko 30.000 novih) i da su pomoć pružile lokalna samouprava i različita preduzeća.

Na Islandu je 1985. Metaloplastika provela četiri dana, od 27. do 31. marta, predstavljali su je 12 igrača, dva trenera, tehniko i dva člana predsedništva. Ukupno 17 osoba. Putovali su na ličnom budžetu i neki navijači.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa