11. april 2024.11. apr 2024.
Jedno kolo mnogo opcije (foto: Glas Podrinja - J. R.)

Jedno kolo mnogo opcije (foto: Glas Podrinja - J. R.)

Putevi Mačve do plej ofa

Vikend odluke u Prvoj ligi je pred nama, a u borbi za tri mesta u plej ofu učestvuju četiri ekipe koje imaju isti bodovni saldo. Osim Grafičara svi imaju priliku da pobedom ne misle na druge ishode, međutim, svaki od takmaca ima teške rivale.

Mačva dočekuje OFK, Šapčani ako pobede, igraju plej, of, remi ili poraz ne moraju biti bolni uz dozu fortune... Međusobni dueli nose prevagu u odnosu na gol razliku.

Korak blizu cilja - N. Glušica (foto: Glas Podrinja - J. R.)


Galimatias rundu pre kraja kaže da je Mačva u međusobnim mečevima pojedinačno bolja od Radničkog, dok ima bolju gol razliku od Grafičara i Dubočice (međusobni odnos je isti). Ukoliko bude imala identičan broj bodova kao bilo koja od tih ekipa, biće ispred. Posmatrano tako Mačva je u najboljem položaju, ipak na mini tabeli skrojenoj od četiri tima, ona je treća što znači da ukoliko Dubočica i Radnički ostvare iste ishode u poslednjem kolu (pobeda, poraz, remi), ostanu na istom bodovnom saldu, Mačva mora biti bolja od njih ili se nadati da Grafičar neće ostvariti bolji rezultat od nje.
U slučaju pobede Mačve, Šabac ima predstavnika u plej ofu, bez obzira na druge ishode. U slučaju remija ili poraza, počinje kombinatorika.

Svi žele novu radost sa navijačima (foto: Glas Podrinja - J. R.)


Ukoliko Grafičar izgubi u Užicu, sve je jasno i rezultati u Šapcu, Smederevu i Ubu nemaju značaj. Remi Slobode i Grafičara znači da je Mačvi potreban najmanje remi za plej of bez obzira na ishode u Smederevu i Ubu. Pobeda Grafičara stavlja Mačvu pred imperativ pobede protiv „romantičara“ ili remija pod uslovom da Dubočica ili Radnički izgube svoje duele. Poraz bi pri tom razvoju situacije (pobede Grafičara protiv Slobode) značio plej aut za crveno-crne bez obzira na učinak Dubočice i Mitrovčana.


Mini tabela
1. Dubočica 6 3 2 1 6:4 11
2. Radnički (SM) 6 3 2 1 5:5 11
3. MAČVA 6 2 2 2 6:4 8
4. Grafičar 6 0 2 4 5:9 2

U plej ofu će sigurno igrati: OFK Beograd, Jedinstvo Ub, Tekstilac, Smederevo, Inđija

U plej autu sigurno: Kolubara, Vršac, Metalac (GM), Mladost (NS), Sloboda (U), Radnički (NB) i Novi Sad


Pobeda najsigurnija opcija (foto: Glas Podrinja - J. R.)


Komparacija sa prethodnim sezonama
Mačva je već sada osvojila više bodova nego u prethodne dve sezone tokom regularnog toka, ali u ovoj će biti potrebno i više bodova za plej of. U sezoni 21/22. Šapčani su imali 39 bodova i u plej aut su ušli sa devetog mesta, bodom manje od Loznice koja se plasirala u plej of. Naredne, 22/23 Mačva je imala 37 poena, a Radnički (NB) je imao 40 plasiravši se u plej of sa pozicije osam. Izvesno je da ove sezone jedna ekipa koja sada ima 41 poen neće u plej of, a teoretski je moguće da Grafičar osvoji 44 boda i ne bude u plej of društvu, dok je prethodne sezone takav saldo donosio petu poziciju.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa