16. april 2024.16. apr 2024.
Foto: Glas Podrinja/J.R.

Foto: Glas Podrinja/J.R.

Sastanak mreže instituta i zavoda za javno zdravlje Srbije u Šapcu

U susret Evropskoj nedelji imunizacije koja se obeležava od 21. do 27. aprila Zavod za javno zdravlje Šabac uz podršku Instituta za Javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i gostoprimstvo Grada Šapca domaćin je prvog susreta predstavnika ustanova javnog zdravlja Srbije.

-U periodu kada je KOVID pandemija bila okarakterisana intenzivnim talasima širenja infekcije uglavnom smo sastanke održavali u Inistutu za javno zdravlje Srbije, ali je bilo i pojedinačnih sastanaka u skladu sa potrebama pojedinačnih lokalnih zajedica i samouprava. Ovakav način predstavljanja rezultata rada ZZJŠ i podrška koju uživa od strane lokalne samouprave je od velikog značaja u unapređenju kapaciteta i kvaliteta svih zavoda i instituta u reagovanju u vanednim i rizičnim situacijama o kojima brinu zavodi i instituti. Veliku zahvalnost dugujemo direktoru Zavoda, kao i gradoačelniku Šapca – istakla je prof. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović- Batut“.
Foto: Glas Podrinja/J.R.

Tokom susreta razmenjena su iskustva članica Mreže instituta za javno zdravlje Srbije, sa posebnim osvrtom na projekat MOMENTUM. Istaknuti su primeri dobre prakse u lokalnim samoupravama.

-Sve ustanove u Srbiji koje su bile uključene u borbu protiv pandemije, ali i koje svakodnevno se bore sa zraznim i nezaraznim bolestima, ključne su u formiranju i kreiranju zdravstvene politike ne samo na lokalnom, regionalnom, već i nacionalnom nivou. Zahvalio bih se i pijateljima iz projekta MOMENTUM i USAID-a koji su poržali organizaciju stručnog skupa. Očekuju nas važni koraci nakon skupa – naglasio jedirektor Zavoda za javno zdravlje Šabac MSc dr Branko Vujković .
Foto: Glas Podrinja/J.R.

Gradonačelnik Šapca ukazao je na tradiciju prvina u gradu u domenu zdravstvene zaštite i iskazao nadu da će ta tradicija biti nastavljena i u budućnosti.

-Veliko je zadovoljstvo što je Šabac domaćin sastanka mreže javnih ustanova zdravlja Republike Srbije. Grad ima bogatu istoriju i tradiciju kada je javno zdravlje u pitanju. Lista prvina u gradu je velika, ali potrebno je da gledamo u sadašnjost i budućnost. U prilog tome govore svi oni projekti koje smo u saradnji sa državom realizovali, kao i sa građanima kako bi izgradili grad budućnosti – rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa