19. jun 2024.19. jun 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

„Progovori da vidim ko si“

Šabac domaćin Karavana kulture govora

Besplatne radionice imaju za cilj unapređivanje kulture govora i usmenog izražavanja. Predavači u Centru za stručno usavršavanje su bili Slobodan Roksandić, master komunikolog i Milan Bosiljčić, diplomirani glumac.
U organizaciji Udruženja „Izražajnost“, uz podršku Ministarstva turizma i omladine, realizuje se jedinstveni Karavan kulture govora „Progovori da vidim ko si“, a prvi grad u ovoj godini u kome su održani edukativni programi je Šabac. Predavači na besplatnim radionicama u Centru za stručno usavršavanje su bili Slobodan Roksandić, master komunikolog i Milan Bosiljčić, diplomirani glumac. Cilj je unapređivanje kulture govora i usmenog izražavanja, a srednjoškolci i studenti imaju priliku da kroz interaktivan pristup ovladaju dobrim govornim navikama i tako razviju usmeni izraz i izlagačku pismenost, jednu od najvažnijih socijalnih veština u 21. veku. Proces rada podrazumeva interaktivna predavanja i praktične vežbe.
Foto: Glas Podrinja

Radionice od septembra uz podršku Grada ŠapcaČime god da se bavimo, važno je da umemo jasno, glasno i izražajno da predstavimo svoje ideje i talente.

-To je strateški projekat koji Ministarstvo turizma podržava tri godine, a karavan postoji već šest godina i Šabac je 42. grad koji je obišao. Ove godine nam predstoji da obiđemo još šest gradova u Srbiji i sedam u regionu. Suština je da kad dođemo u neki grad kao seme zasejemo kulturu govora i da ta tema nastavi da se obrađuje, a ne da bude samo jedan projekat u nizu. Cilj je da otvorimo ovu temu, a Šabac kao grad je prepoznao ideju. Gradonačelnik Aleksandar Pajić kao čovek iz prosvete je razumeo koliko je ta tema važna. Zato mogu da najavim od septembra dve grupe osnovnih i srednjih škola gde će temeljnije da se radi kroz 12 sati obuke, a Grad Šabac će to finansirati. Deca će na kraju imati završno javno izlaganje pred roditeljima i širim skupom, da ih podstaknemo da se bolje izražavaju. Ovo je vrlo važna tema koja je nažalost zapostavljena- podvukao je Bosiljčić.

Milan Bosiljčić (Foto: Glas Podrinja)

Stečene veštine i znanja mogu se primeniti prilikom odgovaranja na času, polaganja ispita, prezentovanja u sklopu školskih i fakultetskih obaveza, kao i tokom razgovora za posao, pri snimanju video snimaka- u svim situacijama koje podrazumevaju usmeni izraz. On je objasnio da je to jedan od dva projekta koji se realizuju u gradu, te da je drugi, „Uspešna komunikacija iz porodice dolazi“, podržalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Zato je u Kulturnom centru Šabac u utorak organizovana i stručna tribina na temu asertivne komunikacije sa istim predavačima.

-Predviđene su dvodnevne radionice sa đacima osnovnih škola da otvorimo temu komunikacije sa roditeljima, nastavnicima i govorimo o tome koliko je važno kako se izražavamo, ponašamo. To su vrlo važne teme, pogotovo što danas svakodnevno imamo informacije koliko u obrazovnom sistemu i porodici dolazi do raznih oblika nasilja, a osnova svega je dobra komunikacija i često dolazi do nesuglasica samo zbog toga što je loša komunikacija. To je socijalna veština 21. veka, jer je svaki oblik komunikacije između dve osobe javni nastup- dodao je Bosiljčić.


U toku radionica, mladi su sa stručnjacima iz oblasti dikcije i komunikologije unapređivali: razgovetnost, raznovrsnu upotrebu reči, dinamiku, govor tela, tehnike za suočavanje sa tremom. Iskustva polaznika su pozitivna.
Luka Radosavljević (Foto: Glas Podrinja)

Podsticajni razgovori-Mnogo toga smo naučili o tome kako da poboljšamo svoj govor, gde da ne grešimo u komunikaciji. Zanimljiv je bio rad sa predavačem koji je bio sjajan, imam samo reči hvale za njega. Trebalo bi da se potrudimo da više negujemo kulturu govora- naveo je Luka Radosavljević iz Tehničke škole Šabac, dok je Dunja Golubović iz Ekonomske škole „Stana Milanović“ istakla da je privukao sam naziv radionice, budući da joj iskustva u javnim nastupima ne manjka.

Dunja Golubović (Foto: Glas Podrinja)

-Sam naziv radionice me baš privukao. Obožavam javni nastup i imam iskustva u tome. U školi mnogo učestvujem u dramskim i čitalačkim radionicama, kao i priredbama. Izuzetno mi je zanimljivo da steknem nova iskustva poput ove na radionici. Posebno mi je bilo zanimljivo kad me predavač izveo da se predstavim grupi koja je za mene bila nepoznata, kada sam naučila kako da prevaziđem malu tremu- navela je Dunja.

Predavanje Slobodana Roksandića (Foto: Glas Podrinja)

Njena imenjakinja iz Osnovne škole Majur nosi samo lepe utiske.

-Utisci sa radionice su veoma lepi. Naučili smo mnogo o izražaju i govoru- rekla je Dunja Bojić, dok je Sandra Banovac iz Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Zminjaku istakla da su predavači bili jasni u objašnjenjima, te da je saznala mnogo zanimljivosti o našem jeziku, što je predavanje učinilo dodatno interesantnim.


Učenica iz iste škole Iva Mladenović kao prednost je istakla priliku da upozna nove ljude i da sa njima proširi svoja znanja i komunikacione veštine.
Dunja, Iva i Sandra (Foto: Glas Podrinja)

-Veoma pozitivni predavači, koji znaju lepo da nas usmere i pojasne nam sve što je potrebno. Podstakli su nas na razmenu mišljenja rečima da nema pogrešnih odgovora i to nas je dodatno motivisalo da učestvujemo u razgovorima- poručila je Iva.


Karavan kulture govora „Progovori da vidim ko si“ će nakon Šapca od septembra obići još pet gradova. Svi učesnici dobiće na poklon knjigu „Progovori da vidim ko si“ autora Slobodana Roksandića, dodatno nastavno nastavno sredstvo sa više od 20 audio i video lekcija.
D.D.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa