9. jul 2024.9. jul 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

18. Likovna kolonija Mišar od 9. do 13. jula

Organizatori su Kulturni centar i Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ Mišar i prvi put Udruženje likovnih stvaralaca Šapca pod pokroviteljstvom Grada Šapca.
U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, sa jednim od najlepših pogleda u Mišaru, pet umetnica stvaraće od utorka, 9. do subote, 13. jula, a u okviru 18. saziva Likovne kolonije Mišar. Organizatori su Kulturni centar Šabac i Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ Mišar i prvi put Udruženje likovnih stvaralaca Šapca pod pokroviteljstvom Grada Šapca. Domaćin im je sveštenik Nebojša Jeremić, ove godine uz blagoslov episkopa šabačkog gospodina Jeroteja. Kako je na konferenciji za novinare rekla Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti i urednica likovnog programa u Kulturnom centru Šabac, ove godine su odlučili da preovlada mladost i zato je izbor učesnika takav.
Mlade umetnice (Foto: Glas Podrinja)

Ženska pričaAndrea Kabić (Fakultet primenjenih umetnosti- restauracija), Milica Alimpić Ilić, šabačka umetnica i jedna od organizatora Likovne kolonije Nakučani, Valentina Moravčević iz Dublja (Fakultet primenjenih umetnosti), Aleksandra Dada Tomić- master grafike i Marija Jovičić, koja je imala samostalnu izložbu u galeriji šabačkog Kulturnog centra (Akademija likovnih umetnosti) spremne su da inspirisane krajolikom u kome će boraviti pet dana stvore nova dela.
Sonja Petrović Jagić (Foto: Glas Podrinja)

-Predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Šapca Dragan Marković Markus je odabrao pet mladih umetnica i to je za nas vrlo bitan momenat, da se prvi put pojavljuje jedna tako mlada ekipa koja će raditi od utorka do subote u Mišaru. Ovo je priča koja traje 18 godina, pauzu smo imali samo zbog korone. Prošle godine smo imali vajarsku, a ove godine smo se opredelili za likovnu koloniju. Imamo umetnice iz Šapca, Valjeva i Dublja. To je jedna ženska priča i mislim da ćemo dobiti suptilan ženski rukopis od svake od njih, imamo i grafičarku i slikarku, tako da verujem da će se kvalitet na izložbi videti i da će se lepo osećati u tom prostoru i uživati na koloniji- navela je Petrović Jagić.
Prilika za nova poznanstva i ideje koje rađaju nove, a takvo iskustvo u profesionalnom smislu ima nemerljiv značaj. Valentina Moravčević došla je iz Dublja, sela u okolini Šapca, završava drugu godinu na Fakultetu primenjenih umetnosti.


Inspiracija i trenutak-Prvi put učestvujem na likovnoj koloniji. Postala sam član Udruženja likovnih stzvaralaca Šapca i na inicijativu profesora Dragana Markovića Markusa sam pozvana da učestvujem. Veoma sam počastvovana i zahvalna na ukazanoj prilici da stvaram i budem deo kolonije. Imam nekoliko ideja, ali još uvek nisam sigurna šta ću raditi, prepustiću se trenutku. Izučavam pop i rok kulturu i domaću kinematografiju, spremam samostalnu izložbu koja će se realizovati sledeće godine- objasnila je Valentina.

Marija Jovičić je završila Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu- master likovni umetnik.
Foto: Glas Podrinja

-Ovo mi je prvo učešće na Mišarskoj koloniji, ali već dve godine zaredom sam učestvovala na koloniji u Gerontološkom centru. Prilično sam uzbuđena i jedva čekam da vidim kako će biti na ovoj koloniji. Nadam se da ću naći neku inspiraciju u Mišaru, a moguće je i da mi motiv bude neka istorijska tema- rekla je Marija.


Priča o Mišaru je uvek inspirativna, pa je planirano da obiđu sva ona mesta koja će umetnicama poslužiti baš za to- crkvu u Oridu, muzej u Mišaru, hrastove u Trbušcu, i Karađorđeve bunare. Kako je istakla Petrović Jagić, organizatori se nadaju da će učesnice biti zadovoljne gostoprimstvom i organizacijom, a zadovoljstvo je što će mlade umetnice uneti svežinu u rad kolonije.
D.D.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa