10. jun 2019.10. jun 2019.
Antić: Više para za podizanje energetske efikasnosti

Antić: Više para za podizanje energetske efikasnosti

(Beta) - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je danas da će do kraja godine u saradnji sa bankama i EU biti formiran veći novčani fond za podizanje energetske efikasnosti u Srbiji.
On je na otvaranju "Nedelje energije 2019." rekao da "u Srbiji važi mišljenje da je energija jeftina i neiscrpna, a da ni jedno ni drugo nije tačno".
"Svako mora da štedi energiju da bi je svi imali dovoljno", rekao je Antić.
Dodao je da je podizanje energetske efikasnosti u 53 objekta u Srbiji pokazalo da je ušteda oko 40 odsto.
Srbija, prema njegovim rečima, ulaže velike napore da podigne energetsku efikasnost jer "ko na tom putu bude kasnio neće moći da razvija svoju zemlju i skupo će plaćati energiju".
On je rekao da se u fondu za energetsku efikasnost pri Ministarstvu rudarstva i energetike nalazi više novca nego u prethodne četiri godine, oko 20 miliona evra, i da će taj obrtni kapital biti povećan, a da će funkcionisati na bazi revolving kredita.
"Srbija će do 2020. godine dobiti gasovod koji će od Bugarske prema Mađarskoj (Turski tok) provoditi značajne količine gasa i omogućiti gasifikaciju Srbije i izgradnju elektrana na gas koji spada u najčistije energente", rekao je Antić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa