Инфо

20. јануар 2018.20. јан 2018.
Три последње године најтоплије икад

Три последње године најтоплије икад

ЖЕНЕВА (Бета-АФП) - Три последње године су најтоплије икад измерене и темпо глобалног загревања констатован у том периоду је "изузетан", упозориле су у летвртак Уједињене нације.

"Сада је потврђено да су 2015, 2016. и 2017. година најтоплије године икад регистроване и да се јасно уклапају у тренд дугорочног загревања изазваног порастом гасова са ефектом стаклене баште у атмосфери, ", саопштила је Светска метеоролошка организација (WMO), специјализована агенција УН.

Најтоплија од те три године била је 2016. година са просечном температуром вишом за 1,2 степена Целзијуса него у преиндустријско време (референтног периода између 1880-1990). Та година је била под утицајем природног феномена ел Нињо, који се појављује сваких три до седам година и може да подигне просечну температуру, да утиче на струје и падавине.

"Ти нови подаци о температури указују да се свет рапидно загрева", рекао је Дејв Реј, професор са универзитета у Единбургу реагујући на извештај.

Према последњим подацима, WMO је констатовао да је просечна температура на земљиној површини 2017. и 2015. прешла температуру из преиндустријског времена за око 1,1 степен Целзијуса. Стручњаци кажу да је скоро немогуће разликовати те две године јер су разлике у температури мање од стотог дела степена, што је мање од маргине статистичке грешке.

"Важније је посматрати дугорочни развој температуре, који показује тенденцију раста, него вршити класификацију између разних година", рекао је генерални секретар Светске метеоролошке организације, Финац Петери Талас.

Седамнаест од 18 најтоплијих година су из 21. века, и темпо загревања констатован ове три последње године је изузетан, рекао је Талас. Он је рекао да је загревање посебно видљиво на Арктику и да ће то имати трајне последице на ниво мора и метеоролошке прилике у другим деловима света.

Према статистици, просечна температура у 2017. години прелази за око 0,46 степени Целзијуса температуру израчунату за период од 1981. до 2010.

УН је користио податке Америчке управе за океане и атмосферу (NOAA), америчке свемирске агенције НАСА, британског Центра Хедли за меторолошке услуге, Европског центра за средњорочне метеоролошке прогнозе (CEPMMT), и Јапанске метеоролошке службе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa