Инфо

26. септембар 2019.26. сеп 2019.
Влада усвојила десет нових закључака за унапређење изборног процеса

Влада усвојила десет нових закључака за унапређење изборног процеса

Влада Србије усвојила је данас десет нових закључака Радне групе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Канцеларијом за демократске институције и људска права, којима се додатно унапређује изборни процес у земљи.

Како се наводи у саопштењу Министарству државне управе и локалне самоуправе се налаже да уведе посебну страницу на интернет презентацији на којој ће бити доступне све информације о бирачком списку, пре свега његово ажурирање и измену података, као и начин уноса измена у бирачком списку.

Такође ће бити доступне и информације о контакт особама, телефонима и електронским адресама у том министарству које су задужене за Јединствени бирачки списак.

"Све ово се ради у циљу додатног упознавања градјана о њиховим правима о гласању према месту боравишта у земљи или иностранству, као и начину како градјани могу да провере да ли су подаци у Јединственом бирачком списку тачни", наводи се у саопштењу.

Додаје се и да је усвојен Закључак којим се поменутом министарству налаже да преко Управне инспекције врши надзирање над ажурирањем бирачког списка, укључујући и мере ванредног надзора.

Од тог министартва се тражи и да организује обуку овлашћених матичара и заменика матичара задужених да сваки податак који утиче на потпуност, тачност и благовременост вођења бирачког списка достави органу који је надлежан за доношење решења на коме се заснивају промене у бирачком списку.

Такође је наложено да се изврши обука овлашћених лица за водјење, односно ажурирање Јединственог бирачког списка, као и да ресорно министарство изради приручник за спровођење Закона о јединственом бирачком списку за потребе овлашћених лица за вођење, односно ажурирање бирачког списка.

На данашњој седници Влади усвојен је и Закључак којим се препоручује Републичкој изборној комисији (РИК) да пропише одредбе којима би се ближе уредио јавни увид у записнике о раду бирачких одбора.

Медју препорукама Радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом и Канцеларијом за демократске институције и људска права, а које је Влада Србије усвојила, налази се и препорука РИК-у да до расписивања избора за посланике организује обуку свих потенцијалних чланова бирачких одбора у сталном и проширеном саставу.

Такодје усвојена је и препорука РИК-у да пропише одредбе којима би се ближе уредило праћење рада органа за спровођење избора од стране домаћих и страних посматрача, као и препорука да РИК пропише одредбе које би се односиле на омогућавање градјанима да по захтеву обаве увид у извод из бирачког списка након гласања.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa