Инфо

8. новембар 2019.8. нов 2019.

Делегација Скупштине Србије посетила НАТО у Бриселу

Србија са НАТО-ом има највиши степен сарадње као држава која није чланица тог савеза, али сарадњу увек можемо да унапређујемо, за шта постоји простор, оценила је данас народна посланица и чланица скупштинског Одбора за евроинтеграције Весна Марковић.

Марковић, која је предводила вишестраначку парламентарну делегацију Србије у посети Бриселу, рекла је да је ова посета НАТО-у веома значајна "пре свега јер смо имали прилику да се упознамо са начином рада Алијансе и да сазнамо много више од званичника НАТО о неким будућим плановима који су нама изузетно важни".

"Ова сарадња је нама значајна пре свега због сарадње са КФОР-ом, због заштите српског становништва на Косову и Метохији, због слободе њиховог кретања, због заштите наших верских објеката. Такође, ја очекујем и веће ангажовање у наредном периоду КФОР-а када је у питању обезбеђивање слободе кретања српском становништву", рекла је она.

Марковић је подсетила да је 2015. године усвојен ИПАП (Индивидуал Партнерсхип Ацтион План - Индивидуални акциони план партнерства), што значи да Србија има највиши степен сарадње иако није држава чланица НАТО.

Посета делегације Скупштине Србије НАТО-у у Бриселу реализована је од 6. до 8. новембра. Организовао је и подржао Одсек за јавну дипломатију НАТО-а, као део напора да се боље представи и објасни партнерство НАТО-а Србије.

У оквиру посете, српски посланици су се састали са низом високих НАТО званичника, као и са амбасадором Србије при НАТО, а посетили су и Европски парламент.
Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa