Инфо

17. новембар 2019.17. нов 2019.
фото: Бета

фото: Бета

"Љубазно неразумевање" на седници СЕС

Чланови Социјално-економског савета (СЕС) Србије сложили су се недавно само око једне тачке дневног реда последње одржаног заседања овог тела од 19, а то је да треба урадити стратегију развоја економије од 2020. године до 2050, а највише спорења изазвао је извештај о кршењу синдикалних права у Републичком геодетском заводу (РГЗ) и захтев за укидање казнених поена за превремени одлазак у пензију.

Председник синдиката УГС "Независност" Зоран Стојиљковић рекао је да је "на седници СЕС-а владало љубазно неразумевање око кључних ствари које су биле на дневном реду".

"Извештај комисије која је формирана да утврди да ли су се кршила права радника РГЗ који су учествовали у протесту почетком године је школски пример како се они пишу, а да се не донесе закључак", рекао је Стојиљковић и прецизирао да ће га користити на факултету за изучавање како се избегава доношење одлука.

Радници РГЗ почетком године штрајковали су због наглог повећања обима послова и начина обрачуна плата, а прекинули су га потписивањем споразума који је прихватила и Влада Србије и који предвиђа да због тога неће бити кажњавани.

Стојиљковић је рекао да је "тај папир пун празнина и да није наведено ништа о разлозима кршења споразума, кажњавању и премештању радника".

Истакао је да је незадовољан и због тога што је Влада опет одбила захтев синдиката да се обезбеди четири милиона евра годишње за укидање казнених поена за 43.000 људи који су отишли у превремену пензију, не својом вољом, већ због стечаја фирми, "а обезбеђена је помоћ за око 100 милиона евра за грађане који су подигли кредите у швајцарцима".

Он је упитао "да ли ће се одлука о казненим поенима променити ако се закључи да је потребно због избора".

Надлежно Министарство просвете, науке и технолошког развоја, према његовим речима, није послало своје представнике на седницу СЕС-а да образложи Предлог закона о дуалном моделу студија у високом образовању због чега није ни разматран, а упркос томе Министарство га је проследило Влади.

-Стручна јавност која је имала прилике да види предложени закон рекла је да је 'бисер' то што предвиђа праксу студената од прве године тако што ће 50 одсто часова провести у неиндетификованим институцијама - рекао је Стојиљковић.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић рекао је да је Комисија за испитивање синдикалних права у РГЗ основана да се не би решио проблем кажњавања радника, премештањем на друга радна места, удаљена до 50 километара од места становања или да ли се с разлогом приводе на саслушање у полицију.

-Влада је остала нема на кажњавање 79 радника који су због штрајка премештени на радна места, удаљена 40-50 километара од места становања - рекао је Орбовић.

Он је казао да је синдикат незадовољан и што нека министарства нису прихватила обавезу потписивања колективног уговора у комуналним службама са образложењем да би то оптеретило приватне фирме.

Орбовић је казао да је то неприхватљиво када се зна да у Србији има озбиљних светских фирми у којима је потписан колективни уговор.

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да казнени поени за људе који су отишли у превремену пензију против своје воље не могу да се укину јер су они добили отпремнине када су одлазили из фирме, а други разлог је што би то омогућило и другима да одлазе у превремену пензију и истовремено раде.

Ђорђевић је рекао да није било притиска на Комисију која је испитивала стање синдикалних права у РГЗ и да је извештај достављен ресорном министарству и да ће се "неке ствари исправити".

Почасни председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић рекао је да су послодавци незадовољни јер већ дуже време траже да се смање порези и доприноси, ако не директно, бар преко парафискалних намета или цена услуга.

-Привреда има оптерећења која нису примерена па чак и цене комуналних услуга нису исте за привреду и грађане, а пре извесног времена испитивањем је утврђено да само две општине у Србији не праве разлику у ценама између грађана и привреде - рекао је Атанацковић.

Додао је да привредници од Владе траже и да се појача борба против рада на црно који смањује конкурентност оних који легално запошљавају раднике.
Агенција Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa