Инфо

10. јануар 2020.10. јан 2020.
Годишњица смрти Лазе Лазаревића

Годишњица смрти Лазе Лазаревића

На данашњи дан, 10. јануара, пре тачно 130 година, 1890. године преминуо је један од најпознатијих шабачких и српских писаца и један од најзначајнијих лекара Лаза Лазаревић. Рођен је у Шапцу 13. маја 1851. године. Иако је живео кратак људски век, свега 39 година, написавши у том периоду девет приповедака, сврстао се међу најзначајније прозне ствараоце српске књижевности.

Истицао се у књижевном, преводилачком раду, односно лекарској пракси где је, у своје време, био један од најцењенијих лекара. Сматра се творцем српске психолошке приповетке и једним од најбољих стилиста ("Први пут с оцем на јутрење", "Све ће то народ позлатити", "Ветар", "На бунару", "Школска икона", "У добри час хајдуци", "Вертер", "Швабица", "Он зна све"). Преминуо је у Београду.

Основну школу и четири разреда гимназије завршио је у родном граду, а потом одлази на студије у Београд. У српској престоници уписује Правни факултет Високе школе, док медицинске студије похађа и завршава у Берлину. Први је лекар Опште државне болнице у Београду, лични лекар Милана Обреновића, онмдашњег владара Србије. Члан је Срспка акдемије наука.

Преминуо је у Београду.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa