Инфо

(13. јануар 2020.)

Државна матура уместо пријемног за факултет од 2022. године

Државна матура уместо пријемног за факултет од 2022. године
Прва државна или велика матура за гимназије и средње стручне школе биће одржана у јуну 2022. и факултети ће је признати за упис, уместо пријемног испита, коначна је одлука Министарства просвете Србије.

Како је потврђено „Вечерњим новостима“ у Министарству, полагање матуре, која је била предвиђена за школску 2020/21, померена је за годину дана како би све припреме биле успешно урађене.

Лист подсећа да су се декани појединих државних факултета раније противили да матура буде једини тест знања, односно једини услов за упис на факултете, јер су сматрали да то није поуздан начин провере и да је потребно увести још неки облик контроле знања.

У Министарству су, међутим, против тога, јер сматрају да је за децу стресно да у кратком року имају два тешка испита и предлажу да професори факултета буду укључени у израду матурских задатака.

„Поред сертификационог карактера, то јест добијања потврде о завршетку средњег образовања, државна матура ће имати и квалификациони карактер за све ученике који желе да наставе школовање“, кажу за „Новости“ у Министарству.

Наводе да ће се факултети унапред определити за ниво одређених предмета, обавезних или изборних, а некима, као што су уметнички, биц́е остављена могуц́ност да врше додатне провере вештина и знања.

„Новости“ наводе и да је у Министарству речено да ће средњошколци имати више пробних испита, односно два пилот-пројекта, у мају ове и мају следеће године, а пробни испит биће спроведен и у марту или априлу 2022.

Према ранијим најавама, тест на државној матури имаће 40 задатака, од тога цће 10 бити са основног нивоа, 20 са средњег и 10 са напредног нивоа, а испити ће трајати четири сата и биће одржани истовремено.
Новости/Вести онлине

Најновији број

20. фебруар 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa